Maak je niet druk over je data, het is alsof een hond je naakt ziet

Man die naar een beeldscherm kijkt met boven hem de tekst Security

We geven oneindig veel data af door ons zoekgedrag, onze apps en onze apparaten die aan het internet hangen. Die wereld van technologie en data is ingewikkeld. Dus gebruiken we metaforen en beelden om die wereld te begrijpen.

Moeten we ons druk maken om het gesnuffel in onze data? Wel als mensen dat doen, niet als een computer dat doet, zeggen sommigen. Je druk maken over een computer die je data ziet, is als ‘je druk maken over een hond die je naakt ziet’, zegt een medewerker van Google. 

Het is een krachtig beeld. Inderdaad, denk je: als je een hotel boekt in een bepaalde plaats, dan krijg je maandenlang aanbiedingen voor hotels in die plaats. Een computer snuffelt in je data en spuugt die aanbiedingen uit. Dat is onschuldig. Daar maak je je niet druk om.

Wie het hier niet mee eens is, kan met een ingewikkeld technisch betoog komen. Maar je kunt ook met de vergelijking aan de haal gaan. Op drie manieren.

Een.

Verwerp de vergelijking. Een hond? Een computer is geen hond. Een computer slaat data op, een hond niet.

Twee. 

Voer de vergelijking verder door. Een baas kan de gedachten van zijn hond niet lezen - de baas van de computer kan de data wel lezen.

Drie. 

Kom met een vergelijkbare vergelijking. Hang je een camera in je slaapkamer op, als de beelden alleen door een computer worden geanalyseerd? Waarschijnlijk niet.

Hans de Bruijn (bron: Trouw)

Meer informatie

Wekelijks schrijft docent Hans de Bruijn en column in Trouw over Framing. Wilt u meer weten over Framing? Volg dan onze masterclass. Bekijk nu de opleidingspagina.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen