Inleiding in het Israëlisch-Palestijnse conflict

De Honderdjarige Oorlog om Israël/Palestina en de ongrijpbare vrede

Actueler kan bijna niet: het Palestijns-Israëlische conflict. Prof.dr. Peter Demant geeft inzichten in de ontstaansgronden van deze chronische conflicthaard in het Midden Oosten. "Een brandbaarder onderwerp is er amper te verzinnen."

Cursus Introductie: Het te vaak Beloofde Land

Er ligt aan de oostkant der Middellandse Zee één uithoekje waar maar íets hoeft te gebeuren, of de media raken terstond in rep en roer. We hebben het natuurlijk over de moeder aller conflicten. Joden, christenen, moslims, en atheïsten – iedereen lijkt er een uitgesproken mening over te hebben. Insiders en outsiders, opiniemakers en volslagen leken blijken opeens allemaal “specialisten” als het gaat om het Israëlisch-Palestijnse conflict (één der vele namen van het beestje). Is er één goede partij en één schuldige? Is er maar één mogelijke oplossing, of wellicht helemaal geen? Zou het echt zo simpel liggen?

De docent nodigt je uit voor een beknopte inleiding in een buitengewoon ingewikkeld, emotioneel beladen, tragisch, maar uiteindelijk menselijk te begrijpen - en menselijk op te lossen - conflict. We trachten aan alle betrokken partijen recht te doen, maar gaan politieke en ethische dilemma’s niet uit de weg. Israëlische Joden en Palestijnse Arabieren lijken soms wel op twee verschillende te planeten leven, die elkaar amper bereiken maar toch een explosief mengsel vormen. 

Wat zijn de oorzaken van hun conflict, en hoe heeft dit zich ontwikkeld van de late 19de tot de vroege 21ste eeuw? Welke obstakels maken het zo resistent voor oplossingen? Wat bracht allerlei buitenstaanders ertoe hun handen in dit wespennest te steken? En waarom mislukten alle bemiddelingspogingen? Pessimisme is troef als het gaat om dit haast onontwarbare kluwen van nationale, godsdienstige en internationale aanspraken. Wat zijn de voorwaarden voor een vreedzame en rechtvaardige vrede? Één staat, twee staten of...? 

Wij gaan op zoek naar de contouren van een co-existentie waar alle partijen mee kunnen leven.

CV

Prof. dr. Peter Demant studeerde geschiedenis en promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is gespecialiseerd in het Midden-Oosten, was als onderzoeker verbonden aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem en doceerde Internationale Betrekkingen aan de Universiteit van São Paulo, Brazilië. Sinds zijn terugkeer in Nederland runt Demant het onderzoeks- en adviesbureau Open2New, en doceert hij aan verschillende onderwijsinstellingen in Nederland.

Meer informatie

Datum(s)

Data: 15, 17, 22, 24, 29 juni en 1 juli 2021
Tijd: Dinsdag en donderdag 13.30 - 16.00 uur

Kosten

€180 (incl BTW)

Inschrijven

Direct inschrijven
Inschrijfdeadline 14 juni 2021

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen