HOOP!

"Kunst is de hoogste vorm van Hoop"

Hoop is precies dat wat we in deze tijden nodig hebben. Kunst biedt die hoop. De populaire docente en kunsthistorica Yvette de Groot behandelt tijdens het Summer Lab twee tentoonstellingen waarin het thema Hoop centraal staat: Dürer en Biënnale Kunst in de Heilige Driehoek.

Cursus Introductie: Hoop - kunstzinnige verbeelding van hoop in tijden van crisis

Biënnale Kunst in de Heilige Driehoek.

Het gebied De Heilige Driehoek in Oosterhout is de enige plek in Nederland waar nog een combinatie van drie actieve kloosters bestaat. Dit unieke kloostergebied dient deze zomer voor de tweede maal als inspiratie voor hedendaagse kunstenaars. De omgeving nodigt uit tot verdieping en reflectie. Maar vooral tot Hoop: het thema van deze Biënnale. Hoop is van alle tijden, maar in coronatijd zeer actueel. Er zijn ruim 20 kunstenaars benaderd voor deze Biënnale, waarvan de meesten nieuw werk zullen maken passend bij het thema. Extra aantrekkelijk is dat de route dit maal voor een deel door de wijngaard van het klooster Sint-Catharinadal loopt.

Dürer was hier. Een reis wordt legende
Deze tentoonstelling heeft als aanleiding de reis die Albrecht Dürer ondernam naar de Lage Landen met als doel het bijwonen van de kroning van Karel V, 23 oktober 1520 in Aken. Dürer had van diens voorganger, Maxilimiaan, een vaste toelage gekregen. Maar na het overlijden van Maximiliaan stokte de geldstroom. Dürer ging samen met zijn vrouw en hun dienstmeid vanuit hun woonplaats Neurenberg op pad in de hoop succesvol te lobbyen bij Karel V, zodat zijn vroegere jaarwedde weer uitbetaald zou gaan worden. Tevens hoopte Dürer op afzet van eerder gemaakt werk en op opdrachten van kooplieden, bankiers en andere potentiële afnemers in Antwerpen: de meest dynamische en cosmopolitische stad in West Europa. Bovendien hoopte Dürer artistieke inspiratie op te doen door het bezoeken van tal van artistieke hoogtepunten, zoals Het Lam Gods van Van Eyck in Gent. Gelukkig hield hij een kasboek met reisnotities bij. Voor ons een belangrijk egodocument van deze beroemde kunstenaar. Een groot gedeelte van zijn artistieke productie tijdens deze reis, waaronder voor het eerst veel tekeningen in zilverstift, wordt op deze expositie getoond.

CV

Dr. Yvette de Groot was adjunct-directeur van het historische Museum Flehite in Amersfoort. Na haar promotie aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam in 2003 is zij vooral werkzaam als docent bij verschillende HOVO-instellingen. Zij begeleidt ook internationale museumreizen voor LabrysReizen uit Nijmegen. Tevens heeft zij een eigen bedrijf voor museumbezoek www.museumtopics.nlOpent extern

Meer informatie

Datum(s)

Data: 30 juni en 2 juli 2021
Tijd: 10.30-12.30 uur

Kosten

€ 60 (incl BTW)

Inschrijven

Direct inschrijven
Inschrijfdeadline 29 juni 2021

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen