"De goden uit de Oudheid waren soms net mensen", vertelt Krzysztof Dobrowolski-Onclin in deze inleidende video over de Summer Lab cursus De goddelijke LHBT. "Ze werden verliefd, ze gingen vreemd, ze werden jaloers en ze namen wraak." In de 'Metamorfosen' van de Romeinse schrijver Ovidius wemelt het van bijzondere verhalen, waaronder lesbische liefde, homoaffaires en transgenderhelden.
Deze verhalen werden vervolgens in de kunst verbeeld, zelfs in de tijd dat onder invloed van het christelijke geloof, katholiek of protestant, verwijzingen naar homoseksualiteit en geslachtsveranderingen niet konden. Juno en Jupiter waren een paar, maar Jupiter reed continu een scheve schaats. Nu eens met een nimf, dan weer met een stervelinge of met een sterveling. Hij ontvoerde de beeldschone Frygiër Ganymedes, die hem vervolgens op de Olympus bediende en die een begrip werd in homokringen.
Ziet u een schilderij waarop een vrouw een andere vrouw kust of op het punt staat om dat te doen? De kans is groot dat een van de twee een maansikkeltje op haar hoofd heeft. Daaraan herkent u Diana, maar dat is ze eigenlijk niet. Wie wel? Opnieuw Jupiter die vermomd als Diana bij de nimf Callisto wist te komen. Hebt u tot slot gehoord van Hermafroditus? Hij was de zoon van Hermes en Afrodite, maar versmolt tegen zijn zin met de nimf Salmacis tot een persoon met meerdere geslachtskenmerken.
In deze driedelige cursus leert u niet alleen de verschillende lhbt-motieven kennen, maar zult ook zien hoe zij werden ingezet in de kunst door de eeuwen heen. Waar van de ontvoering van Ganymedes bij Michelangelo de sensualiteit af druipt, heeft Rembrandt hetzelfde thema van elk greintje seks vakkundig ontdaan. De verklaring daarvoor is dat Michelangelo zijn Ganymedes stuurde aan een jongeman op wie hij verliefd was en Rembrandt in een stad woonde waar liefde tussen mannen, platonisch of niet, onacceptabel was.
- CV
De docent
Drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin studeerde kunstgeschiedenis en Franse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam, Paris IV-Sorbonne en de Jagielloński in Krakau. Sinds 2006 is hij onder de naam Bureau Boeiend werkzaam als zelfstandig docent kunstgeschiedenis en verzorgt cursussen, lezingen, excursies en reizen. Voor zijn vrijwilligerswerk voor het COC is hij benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.
- Meer informatie
Datum(s)
Data en tijd: 15, 22 en 29 juni 2021
Dag en tijd: Dinsdag 10.00 - 11.45 uurKosten
€90 (incl BTW)
Inschrijven
Inschrijven voor deze cursus is niet meer mogelijk