Als een medicijn eenmaal is goedgekeurd voor de Europese markt, dan duurt het vaak lang voordat het medicijn in Nederland beschikbaar is. Langer dan in omringende landen. Hoogleraar Carin Uyl-de Groot legt uit hoe dat kan en wat de mogelijke oplossingen zijn.
Hoe werkt dat eigenlijk met het toelaten en vergoeden van geneesmiddelen in Nederland? Als een geneesmiddel is goedgekeurd door het Europees Medicijn Genootschap (EMA), dan moet een fabrikant nog apart met alle 27 lidstaten onderhandelen over de prijs. Pas als de onderhandelingen met Nederland zijn geslaagd kan een geneesmiddel hier op de markt komen en wordt het vergoed door zorgverzekeraars.
Fabrikanten onderhandelen eerst met grote landen
De onderhandelingen tussen een land en fabrikant kunnen erg lang duren, en in Nederland duurt dit proces gemiddeld langer dan in de omringende landen. In een uitzending van EenVandaag legt Carin Uyl-de Groot, Professor of Health Technology Assessment bij Erasmus School of Health Policy & Management, uit waarom dat zo is.
"Fabrikanten gaan als eerst naar de grotere landen waar meer patiënten zijn die dat middel kunnen gebruiken. Dus in Duitsland hebben patiënten vaak al na een maand toegang tot nieuwe geneesmiddelen. Nederland komt dan achteraan en als Nederland dan ook nog lastiger gaat worden in de onderhandelingen, want wij zijn strenger dan andere landen, dan vraag je je als fabrikant af: waar ga ik als eerste mijn energie in stoppen?"
Samen in Europa voor snellere toegang zorgen
Het sneller beschikbaar krijgen van betaalbare medicijnen is een doel in het grote Europese onderzoeksproject ASCERTAIN, waar Carin Uyl-de Groot coördinator van is. Zij stelt dat een vorm van onderhandelingen noodzakelijk is, maar dat er twee dingen anders kunnen. "Ten eerste moeten landen gezamenlijk veel sneller een inschatting maken van de waarde van een nieuw geneesmiddel. En dan een berekening per land maken van wat je ervoor wil en kan betalen. Dat zal in Oost-Europa een ander bedrag zijn dan in Nederland."
Daarnaast geeft ze aan dat snelle onderhandelingen ook winst voor de fabrikant betekent: "Een jaar eerder toegang, is ook een jaar eerder omzet voor jou en dat mag best tegen een lage prijs. Daar probeer ik fabrikanten van bewust te maken, het is een win-winsituatie. Ik hoop dat daardoor de onderhandelingen veel sneller gaan."
- Professor
- Meer informatie
Bekijk de video van professor Carin Uyl-de Groot bij EenVandaag.
Meer wetenschapsverhalen? Kijk op ons online magazine Erasmus Extra.
- Gerelateerde content