Masterclass Equal Pay

Leer hoe u Equal Pay for Equal Work effectief kunt implementeren in uw organisatie en hoe u kunt voldoen aan de Europese Pay Transparency Directive
Gender equality

Het recht op gelijke beloning bij gelijkwaardig werk is wettelijk vastgelegd. Toch is het voor veel organisaties lastig of onduidelijk hoe zij dit effectief kunnen implementeren. Vanaf 2026 moeten organisaties bovendien voldoen aan de Europese Pay Transparency Directive die transparantie over beloningsbeleid verplicht. In deze masterclass leert u van experts op het gebied van loonkloofmeting, beloningswetgeving, gedragseconomie, interventieontwikkeling en communicatie, hoe u ‘Equal Pay for Equal Work’ effectief kunt implementeren in uw organisatie en hoe u zich goed kunt voorbereiden op de Europese Pay Transparency Directive. Tijdens de masterclass worden best practices gedeeld en krijgt u handvatten waarmee u direct aan de slag kunt. 

 

Beloningsongelijkheid tussen mannen en vrouwen blijft een hardnekkig fenomeen. Gemiddeld verdienen mannen in Nederland 16% (bedrijfsleven) en 5% (overheid) meer dan vrouwen. Ook wanneer er rekening gehouden wordt met vergelijkbaarheid van werk is de loonkloof substantieel: 7% in het bedrijfsleven en 2% bij de overheid. Een vrouw in het bedrijfsleven moet daardoor gemiddeld bijna 3 uur per week meer werken om hetzelfde te verdienen als een man met vergelijkbaar werk.

Om beloningsongelijkheid te reduceren is de Europese Pay Transparency Directive opgesteld. Deze regelgeving verplicht organisaties met meer dan 100 medewerkers te rapporteren over de beloningsongelijkheid in hun organisatie en om beloningsstructuren met oog voor Equal Pay op te zetten.

Wat leert u in deze masterclass?

In deze masterclass gaan we in op alle facetten die komen kijken bij het effectief implementeren van Equal Pay for Equal Work en het voldoen aan de Europese Pay Transparency Directive:

  • Welke wettelijke verplichtingen ten aanzien van het rapporteren over belonings(on)gelijkheid en het opzetten van Equal Pay-structuren gelden er voor uw organisatie?

  • Hoe is belonings(on)gelijkheid binnen uw organisatie te meten? 

  • Wat is het verschil tussen een ongecorrigeerde loonkloof en een gecorrigeerde loonkloof?

  • Hoe kunnen de oorzaken van een eventuele loonkloof achterhaald worden?

  • Hoe kunt u, op basis van inzichten vanuit de gedragseconomie, effectieve beloningsstructuren opzetten en interventies inzetten? Wat werkt en wat werkt niet?

  • Wat is de beste manier om over belonings(on)gelijkheid en eventuele interventies te communiceren, zowel intern als extern?

Doelgroep

Deze masterclass is ontworpen voor HR-professionals (HR-Business Partners, -Managers, -Analisten), CHRO’s en andere beslissingsnemers op het gebied van arbeid, personeel en beloning. Deelnemers komen uit verschillende sectoren zoals financiële dienstverlening, overheidsinstellingen en zakelijke dienstverlening.

Docenten

  • Prof.dr. Robert Dur
    Robert Dur is hoogleraar economie aan de Erasmus School of Economics. Zijn onderzoek richt zich onder meer op de gedragseconomie, personeelseconomie, en organisatie-economie. In samenwerking met diverse bedrijven en organisaties doet hij onderzoek naar de effecten van beloning en feedback op de prestaties en het welzijn van werknemers. Robert Dur is gastcorrespondent voor ‘De Correspondent’ en hij verschijnt regelmatig in nieuwsmedia. Tevens is hij voorzitter van de Nederlandse economenvereniging KVS en verbonden aan het Tinbergen Instituut, CESifo München en IZA Bonn.

    Foto Robert Dur
  • Buis Boone
    Buis Boone is Data Scientist en loonkloofonderzoeker bij Erasmus Q-Intelligence, onderdeel van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zij houdt zich met name bezig met het meten van de loonkloof tussen mannen en vrouwen in organisaties en het herleiden van oorzaken van beloningsongelijkheden. Zo heeft zij voor diverse organisaties ‘Equal Pay for Equal Work’ onderzoeken uitgevoerd. Buis Boone heeft een achtergrond in de Econometrie en gaat in deze masterclass in op het gebruik en de interpretatie van kwantitatieve loonkloofonderzoeken.

    Portretfoto Buis Boone
  • Ruben van Arkel
    Ruben van Arkel is advocaat en mediator en als docent verbonden aan de sectie Arbeidsrecht van de Erasmus School of Law. Ruben geldt als een van de belangrijkste experts in Nederland op het gebied van gelijke behandeling (discriminatiezaken). Hij heeft meer dan 18 jaar ervaring in de advocatuur. Hij helpt werkgevers en werknemers bij het oplossen van ingewikkelde en/of gevoelige kwesties over onder andere gelijke behandeling, discriminatie en beloning. Ook doceert en publiceert Ruben regelmatig over deze onderwerpen. Daarnaast is hij gespecialiseerd in het pensioenrecht en is hij MfN-registermediator.

  • Sem Stemerding
    Sem Stemerding is gespecialiseerd in verandercommunicatie, storytelling en storylistening. Sem heeft een achtergrond in Human Resource Management, maar altijd een liefde voor communicatie gehad. Ze heeft diverse HR-management en communicatierollen vervuld. Ze heeft gewerkt voor bedrijven en opdrachtgevers als Sanoma Media, Rabobank, Stage Entertainment, en Amsterdam RAI. Sem richt zich op interne communicatie en stelt daarbij het werken met verhalen centraal. Haar passie voor storytelling komt voort uit haar geloof dat verhalen essentieel zijn voor het geven van betekenis aan verandering (why) en daarmee het verbinden van mensen in en met de verandering (who).   

     

    Foto van Sem Stemerding

Praktische informatie

Data 2024Dit programma zal op vrijdag 22 en vrijdag 29 november 2024 plaatsvinden. 
De collegedagen van zijn 9.30 - 16.30 uur
Collegegeld€ 1.500,- vrij van BTW
Dit bedrag is inclusief koffie/thee en lunches
LocatieErasmus Universiteit Rotterdam
Campus Woudestein
Burgemeester Oudlaan 50
Rotterdam
CertificaatAls je de Masterclass hebt gevolgd, ontvang je een certificaat van deelname van de Erasmus Universiteit Rotterdam. 
Inschrijven

Programma

09:30 - 10:00Welkom
10:00 - 11:00Waarom Equal Pay?
11:00 - 13:15Hoe te voldoen aan (Europese) wetgeving?
13:15 - 14:15Lunch
14:15 - 16:30Met data komen tot de (on)gecorrigeerde loonkloof

09:30 - 11:45   Hoe gedragsverandering in de organisatie teweeg te brengen om de loonkloof blijvend te slechten?
11:45 - 12:45   Lunch
12:45 - 15:00Bij bevindingen uit een loonkloofonderzoek, hoe deze intern en extern effectief te communiceren?
15:00 - 16:30Ervaringen en afsluiting

Lees ook meer over:

  • Equal Pay for Equal Work

    Is uw organisatie klaar voor de European Pay Transparency Directive?
    Twee verschillende damesgezichten close-up
  • HR Analytics

    In het onderwijsprogramma HR Analytics leer je om datagedreven HR-analyses te ontwikkelen en strategische HR-beslissingen met data te onderbouwen.
    Serie portretten van diversiteit aan mensen

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen