Gestructureerde informatie bestaat natuurlijk al lang in de vorm van databases. Maar wat doe je met ongestructureerde informatie: data die zijn opgeslagen in al die digitale documenten? Het besef groeit dat deze informatie steeds belangrijker wordt voor organisaties. In de opleiding Integraal Data- en Document Management (IDDM) leer je om een integrale visie te ontwikkelen op het beheer en gebruik van gestructureerde en ongestructureerde data. Daarnaast versterk je je advies vaardigheden om je visie uit te kunnen voeren.
Doelgroep
De opleiding Integraal Data- en Documentmanagement is bedoeld voor professionals die zich bijvoorbeeld bezig houden met automatiseren en digitaliseren van documenten en documentstromen, of een andere beroepsgroep rondom data- en documentmanagement. Hierbij maakt het niet uit of je binnen de (semi) publieke sector werkt of in het bedrijfsleven. Binnen de overheid is dit van oudsher de afdeling DIV. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
- Documentmanager;
- Archivaris;
- Recordmanagers
In je huidige werkzaamheden loop je ertegenaan dat het tijd is voor een professionaliseringsslag. Om stakeholders te kunnen overtuigen van jouw plannen moet je een adviesdocument opstellen en deze presenteren, maar je weet niet goed waar je moet beginnen.
Waarom deze opleiding?
- Kennis van recente ontwikkelingen rondom het managen van gestructureerde en ongestructureerde gegevens
- Vaardigheden om aandachtsgebieden binnen jouw organisatie te identificeren en op te lossen
- Een integrale visie op hoe je 'Integraal Enterprise Information Management' kan toepassen op jouw organisatie
Mede aangejaagd door termen als informatiegestuurd werken en digitaal transformeren is de aandacht voor on- of semi-gestructureerde informatie (papier, plaatje, pdf, word-document) enorm toegenomen. Dit is van oudsher het domein van de afdeling DIV, de documentmanager, de archivaris en recordmanagers. Zij moeten ervoor zorgen dat ook deze informatie toegankelijk en bruikbaar is. In veel gevallen bestaan beide domeinen nog min of meer los van elkaar. Een onhoudbare en soms zelfs risicovolle situatie. De wereld van Enterprise Data en die van Enterprise Content moeten transformeren tot één wereld van integraal Enterprise Informatie Management.
Bij een integrale informatievoorziening is er niet langer een scheiding tussen verzamelen, beheer en gebruik van gestructureerde versus ongestructureerde informatie. Wat is immers het verschil tussen de naam in de database (gestructureerd) en de naam op de digitale pdf-factuur ongestructureerd)? Informatie over zoiets als de naam moet in beide gevallen volledig, juist en actueel zijn. Ook wordt er in de opleiding aandacht besteed aan (wettelijke) begrenzingen, mede gekoppeld aan de komst van de Wet Open Overheid (WOO).
Programma
De opleiding bestaat uit 7 collegedagen. De colleges vinden op vrijdagen plaats in of nabij Rotterdam.
Dag 1: Informatiemanagement in vogelvlucht
- Informatiemanagement in vogelvlucht
- Integrale benadering van data en documenten
Dag 2: Architectuur en Data Management
- Architectuur, modellering, design, kwaliteit
- Metadata management, referentiedata management, masterdata management, storage en data
Dag 3: Informatie governance en casus met de groep
- Information governance
- Gezamenlijke casus
Dag 4: AI voor data en documenten
- AI voor data en documenten
- AI workshop
Dag 5: Juridisch kader voor Informatiemanagement
- Juridisch kader
- Inleiding overheid, informatie en recht
- Artificiële intelligentie
- Openbaarheid
- Delen van data
Dag 6: Verandermanagement en visie uitdragen
- Verandermanagement
- Visie overtuigend uitdragen
Dag 7: Presentaties management memo's
- Tijdens deze laatste dag presenteer je je management memo aan de docent en mede deelnemers.
Rooster 2024
Dag 1 | 26 april 2024 |
Dag 2 | 17 mei 2024 |
Dag 3 | 24 mei 2024 |
Dag 4 | 31 mei 2024 |
Dag 5 | 14 juni 2024 |
Dag 6 | 28 juni 2024 |
Dag 7 | 5 juli 2024 |
Data onder voorbehoud
Download de opleidingsbrochure
Docenten
Drs. J.J.L.H. (Patrick) Laenen is na afronding van zijn studie Bestuurlijke Informatiekunde aan de Erasmus Universiteit inmiddels al bijna 25 jaar actief op het snijvlak van business en ICT. In zijn carrière heeft hij vrijwel het hele spectrum van I-rollen vervuld. Van analist tot enterprise architect, van projectleider tot programmamanager, van extern strategisch I-adviseur tot interim afdelingshoofd informatievoorziening. Dat deed hij veelvuldig voor (grootschalige) overheidsprojecten, bij bedrijven, in het onderwijs en andere (maatschappelijke) organisaties, meestal nationaal maar ook internationaal. Patrick is nu vaak betrokken als adviseur bij grootschalige complexe projecten. Het draait daarin om het verbinden van Business en ict, mens en automatisering, strategie & beleid en uitvoering & beheer.
Sinds 2016 is hij Algemeen Directeur van GlobeScope, software- en services voor instrumenten die helpen bij het structureel verbeteren van informatiekwaliteit. Vanuit de praktijk krijgt hij dagelijks te maken met besturende als uitvoerende I-aspecten bij concepten zoals Gestructureerd Agile ontwikkelen, DevOps, inzet van AI, aansluiten op nationale en internationale standaarden, organiseren van het software ontwikkelproces, datastructuren.
Daarnaast worden voor verschillende modules gastdocenten uitgenodigd die elk expert zijn op hun vakgebied.
Kosten
De kosten voor deelname aan dit programma bedragen € 4.950,- (vrij van btw). Dit bedrag is inclusief lesmateriaal, koffie/thee en lunches.
Deelnamecertificaat
Na afronding ontvang je een deelnamecertificaat van de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Vragen over dit programma? Wij helpen u graag verder.
- E-mailadres
- opleiding-eqi@ese.eur.nl
- Telefoon
- 010 - 408 29 76