Interview Leo Peeters Weem

foto dhr Peeters Weem

“De interactie met de subgroep is zo leerzaam omdat je echt de diepte in gaat, met maar 1 agenda: samen leren.” 

Alumnus Leo Peeters Weem blikt terug op zijn ervaringen en inzichten tijdens de leergang voor commissarissen en toezichthouders in 2023. 

Leo Peeters Weem is ervaren bestuurder en toezichthouder én alumnus van het Erasmus Governance Institute. In 2023 volgde hij de leergang voor ervaren commissarissen en toezichthouders. Hij blikt terug: “Ik werkte destijds bij de Rabobank, en ik had het met mijn leidinggevende over stoppen met werken, maar niet stoppen met werken. Ik wilde heel graag meer tijd investeren in toezichtfuncties. De commissariaten die ik had gedaan lagen echter alweer een tijd achter me en ik wist dat er een hoop was veranderd in de tussentijd. Daarom wilde ik een goed aangeschreven opleiding doen om te toetsen of mijn kennis en ideeën over goed toezicht, nog wel klopten met de praktijk.” 

En??  

Lachend vertelt hij: “Het eerste dat er gebeurt als je je hebt ingeschreven, is dat je zó'n (beeldt uit met zijn handen) stapel boeken krijgt. Daar zat ik naar te kijken van: oh my god.... Toen realiseerde ik me nóg meer hoe het toezichthouderschap een vak is geworden met een behoorlijke professionele basis. Er is al veel over geschreven en er is steeds meer regelgeving op van toepassing. Dus mijn idee dat er wat veranderd was, werd direct bevestigd door de literatuur, nog voordat ik goed en wel begonnen was.” Het programma maakte Leo verder bewust van wat er inmiddels allemaal bij hoort, bijvoorbeeld op het gebied van ESG en compliance. Voor een professional met zijn staat van dienst bij de Rabobank was alleen het onderdeel financiering wat minder spannend. Maar, zo beschouwt hij: “Het was altijd interessant, nooit vervelend.” 

De positieve nadruk ligt voor Leo vooral op de ervaring in de groep. “Het deelnemen in een groep van 16 mensen, met de diversiteit die er was, en de intimiteit die er heel snel kwam, vond ik echt geweldig. Dat heeft denk ik te maken met de selectie. Vooral de interactie met de subgroep vond ik het meest leerzaam.” Hij legt uit waar dit in zit: “Kijk: zitten en luisteren naar de sprekers was ook leerzaam. Maar de interactie in de subgroep is zo waardevol, omdat je dan echt de diepte in gaat. Je gaat aan de slag met wat goed toezicht is en hoe je dat moet doen, en door de diverse achtergronden leer je ook van elkaar. Daar heb ik heel veel aan gehad.” 

Wat is het verschil met een hechte samenwerking op de reguliere werkvloer?  

“Het grote verschil is dat je in je werkomgeving altijd alert bent op wat politiek gevoelig is en dat je per definitie niet erg divers bent, want je werkt allemaal in dezelfde context,” legt Leo uit. “Wat het groepswerk in het EGI-programma zo bijzonder maakt is dat er maar 1 agenda is en dat is ‘met elkaar leren’. Het voelde volkomen veilig.” 

 Welke inzichten heb je opgedaan? 

“Een van de mooiste dingen die ik me aan het eind van de leergang realiseerde, was dat je in een raad van commissarissen niet moet denken dat de agenda die de directie heeft voorbereid, altijd volledig is. En dat je je werk niet goed hebt gedaan als je bepaalde zaken een jaar lang niet hebt aangeraakt. Dus ik heb een checklist gemaakt, en die heb ik altijd bij me, om te zorgen dat dit niet gebeurt. Daar staat bijvoorbeeld innovatie op en ESG, maar ook due diligence - Ik ben economisch, financieel en organisatorisch sterk onderlegd, maar juridisch minder sterk en daar moet ik alert op blijven. Die checklist had ik nooit gemaakt als ik deze leergang niet had gedaan.” 

Door Leo's loopbaan bij grote corporates, waar altijd veel wordt geïnvesteerd in persoonlijke ontwikkeling, heeft hij altijd een coach gehad en verschillende leadership programma's gedaan. “Dus misschien hebben anderen wat meer gehad aan de persoonlijke ontwikkelingsleerlijn in het programma. Mijn persoonlijk leerdoel was: bepalen of ik de professionaliteit heb die nodig is voor goed toezicht. En door deel te nemen heb ik daar heel actief aan gewerkt.” 

Wat voor commissaris past goed naast jou?  

Hij denkt even na, maar antwoordt dan bondig: “Iemand die heel alert is op de blauwe en feitelijke kant. Ik heb een sterke intuïtie en een emotionele kant. Dat heeft als valkuil dat ik onder druk minder naar de feiten en meer naar mensen kijk. Iemand die heel strak op de feitelijkheden zit, is heel complementair aan mij, en daar leer ik ook altijd van.” 

Wat vind je mooi aan de rol van commissaris?  

Leo trekt een parallel met zijn recente grootvaderschap: “Daar zit iets gemeenschappelijks in: je hebt afstand tot iets, waar je wel enorm bij betrokken bent. Je wilt al je ervaring inzetten om het onderwerp van je toezicht, of liefde, beter te maken, maar je doet het niet zelf. Het is dus een heel andere intensiteit dan in je reguliere werkzame leven of ouderschap. Ik vind het heel bijzonder om te kunnen zeggen: hier is mijn advies, nu is het aan jullie, directie, om dit op te pakken en over 3 maanden praten we weer verder. Net zoals het heerlijk is om op te passen, maar ook weer over te kunnen dragen aan de ouders.” 

Leo behoort nu tot het selecte gezelschap van alumni van het Erasmus Governance Institute, en daar is hij blij mee: “De alumni-activiteiten zijn echt geweldig. Die bieden de mogelijkheid om in een netwerk te blijven rondlopen waarin je met elkaar iets heel gemeenschappelijks hebt: je zit in een toezichtfunctie én je hebt je ooit kwetsbaar opgesteld in de leergang. Hoe gaaf is dat?!” Hij vat zijn totale ervaring mooi samen: “Ik heb er nul komma nul spijt van dat ik het programma heb gedaan, het was echt heel mooi en dierbaar om te doen.”  

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen