De Masterclass Audit Committee is bedoeld voor leden van Raden van Commissarissen en Toezichthouders om de kerntaken van het Audit Committees beter te begrijpen en deze goed en effectief uit te kunnen oefenen.
Dit programma ondersteunt bij het vormgeven van de governance verantwoordelijkheden van het audit committee, zoals de jaaragenda, de werkwijze van de raad en de commissie(s), het financieringsbeleid, de relatie met de interne en externe accountant en de samenstelling van de Audit Committee. Er worden in toenemende mate meer eisen gesteld aan Commissarissen en Toezichthouders zoals de ESG rapportageverplichtingen die op de Audit Committee agenda staan. Ook in de beheersing van het bredere risicomanagement framework van de organisatie, waaronder strategische, ICT & cyberrisico’s, alsmede thema’s als fraude, belastingbeleid en cultuur brengt het audit committee de nodige expertise mee waarmee de raad als geheel kan worden bediend.
Deze Masterclass biedt u een hybride leerproces met voorbereidende opdrachten en zelfstudie, alsmede de daarop volgende contactdagen met gespecialiseerde docenten.
Waarom deze Masterclass?
In een interactieve opzet leert u van gezaghebbende docenten, hoogleraren en ervaren commissarissen, maar ook van uw collega deelnemers uit diverse raden van commissarissen of toezicht. Deze masterclass is gericht op het kunnen houden van toezicht op:
• de integriteit en kwaliteit van de financiële- en duurzaamheidsverslaggeving
• de effectiviteit van de interne risicobeheersings- en controlesystemen
• de aansturing en kwaliteit van de interne en externe accountant
• het proces van risicomanagement in brede zin waaronder cyberrisico en fraude
• de (jaar)agenda van de audit committee
• de verdeling van taken en verantwoordelijkheden binnen de raad
Op deze kernthema’s verstrekken wij naast de aangereikte lesmodules ook handreikingen voor de verdere verdieping van onderwerpen, mede gericht op uw persoonlijke leerdoelen.
De belangrijkste informatie van deze Masterclass op een rij
Investering
De investering voor de Masterclass Audit Committee (kerntaken) voor Commissarissen en Toezichthouders bedraagt € 3450,-. Dit bedrag is vrijgesteld van BTW en is inclusief hotelovernachtingen.
Locatie
Een conferentieoord centraal in het land zal de locatie zijn waar deze Masterclass plaatsvindt. De exacte locatie communiceren wij nader.
Groepsgrootte en voertaal
De Masterclass Audit Committee voor Commissarissen en Toezichthouders onderscheidt zich door de combinatie van academisch niveau en actieve participatie van de aanwezigen in groepen van maximaal 16 deelnemers. Doordat wij de groepen relatief klein houden, is de persoonlijke aandacht en de interactie tussen de deelnemers optimaal. De voertaal gedurende de Masterclass is Nederlands.
Tijdens de class werken we met de volgende didactische principes:
- Blended learning: de kennis wordt onder andere overgebracht via digitale colleges, die de deelnemers vooraf bekijken. De contactmomenten worden gebruikt om de deelnemers (inter)actief met de stof om te laten gaan en vooral eigen casuïstiek in te brengen
- Peer group learning: leren van en met elkaar
- Action based learning: kennis en inzichten worden in praktijk gebracht in herkenbare casusposities
Specifieke leermodules zijn:
Module 1: Internal Control van de Financiële en Duurzaamheidsverslaggeving
Module 2: Audit kwaliteit Interne- en Externe Accountant
Module 3: Risicomanagement in brede zin
Module 4: Best Practices & Jaaragenda
De Masterclass Audit Committee voor Commissarissen en Toezichthouders vindt plaatst op:
Najaar 2024 | 27, 28 en 29 novemer 2024 |
Voorjaar 2025 | 16, 17 en 18 april 2025 |
Najaar 2025 | 29, 30 en 31 oktober 2025 |
Het programma van de Masterclass start met een diner op locatie op de woensdagavond en duurt tot en met de lunch op vrijdag.
Van u wordt een goede voorbereiding verwacht met behulp van de aangeboden voorbereidende (digitale) kennisclips en literatuur (8-16 uur), en een actieve participatie op de contactdagen (16 uur).
De Masterclass Audit Committee voor Commissarissen en Toezichthouders is bedoeld voor de commissaris en toezichthouder – met al dan niet audit committee ervaring - die zich wil bekwamen in de taken en verantwoordelijkheden van de audit committee, of deze beter wil leren begrijpen. Ook CFO’s en bestuurssecretarissen die met audit committees werken zijn van harte welkom. De Masterclass is geschikt voor deelnemers uit zowel de profit- als de non-profit-sector. De inhoud van het programma kenmerkt zich door een academisch niveau. Toezichthoudende ervaring is niet vereist, basale financiële kennis is wenselijk maar niet vereist.
Na het lezen van de Algemene Voorwaarden kunt u het inschrijfformulier, cv en pasfoto insturen. Hierna volgt een intakegesprek met elke deelnemer. Voorafgaand aan deelname aan het programma vinden intakegesprekken plaats met de dagvoorzitter van de Masterclass.
Drs. H. (Harmen) Ettema RA is uw dagvoorzitter. Harmen is een zeer ervaren professional op het gebied van financieel- en risicomanagement. Een uniek aspect van zijn carrière is de uitgebreide en gevarieerde ervaring als toezichthouder en commissaris, die hij al op relatief jonge leeftijd begon op te bouwen. Deze vroege start heeft geleid tot een diepgewortelde passie voor goed toezicht, waarbij hij organisaties begeleidt in het versterken van hun governance en bestuur.
Voordat hij toetrad tot SMC Laren, was Harmen statutair bestuurder (CFRO) bij vangnetverzekeraar de Vereende N.V., waar hij verantwoordelijk was voor het herstellen en verbeteren van de management control, met een speciale focus op de financiële en risicofuncties. Daarvoor vervulde hij soortgelijke statutaire bestuursrollen bij Nationale Borgmaatschappij, APX Power Exchange en Coöperatie Intres U.A., waarbij hij zich specialiseerde in financiële herstructurering, fusiebegeleiding en de verbetering van de risicomanagement functie. In al deze rollen stond Harmen aan het roer tijdens complexe transities en leidde hij organisaties succesvol door uitdagende periodes. De basis van zijn carrière legde Harmen als manager bij KPMG en als partner bij PwC, waar hij de kwantitatieve adviesgroep ‘Analytical Intelligence Services’ opzette.
Naast zijn advieswerk is Harmen actief in de academische wereld als docent en dagvoorzitter aan het Erasmus Governance Instituut van de Erasmus Universiteit. Hier deelt hij op gedreven wijze zijn kennis met de volgende generatie toezichthouders. Hij is met name betrokken bij de uitdagingen rondom goed toezicht op ESG-strategieën en duurzaamheidsverslaggeving, omdat deze nieuwe invalshoeken bestuurlijke complexiteit toevoegen. Als partner bij SMC zet Harmen zijn uitgebreide kennis en ervaring in om bedrijven en publieke instellingen te adviseren op het gebied van strategierealisatie, goed bestuur & governance en risicomanagement & control.
De docenten en (gast)sprekers bekleden vooraanstaande posities in de wetenschap, het bedrijfsleven en not-for-profitorganisaties en zijn allemaal deskundigen in hun vakgebied.
De programmaleiding is in handen van mr. Liesbeth van Laak (Directeur Erasmus Governance Institute). De coördinatie wordt verzorgd door Marina de Bruijn en Leonie Giezeman (Program Coordinators).
Na succesvolle afronding van de Masterclass Audit Committee Vraagstukken voor Commissarissen en Toezichthouders ontvangt u een certificaat van Erasmus Governance Institute, verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Voor leden van de NBA kwalificeert deelname aan het programma voor het PE-portfolio.
Wat deelnemers over ons zeggen:
‘De masterclass levert toegevoegde waarde op in je functioneren binnen auditcommissies, veel aspecten hierbij komen in vogelvlucht aan de orde’
‘Erg afwisselende en goede sprekers’
‘Geeft verdieping in de discussies’
‘Helpt om een veel scherper beeld te krijgen van mogelijkheden t.a.v. de invulling van de rol van de AC’
‘Praktische invulling en nuttig voor (potentiële) leden van een AC’
‘Zeer relevant voor collega-commissarissen’
‘Ik leer van het contact met andere deelnemers en hun ervaringen’
Introductie Masterclass Audit Committee voor Commissarissen en Toezichthouders
Leonie Giezeman en Marina de Bruijn
Program Coordinators
- E-mailadres
- egi.com@ese.eur.nl
- Telefoon
- 010 - 408 23 88 / 010 - 408 26 81
- Adres
- Burgemeester Oudlaan 50 | Van der Goot Building, Kamer M5-08
3062 PA
Rotterdam