De filosofie van genoeg en het streven naar duurzaam geluk

Natasja Naron is 42, ondernemer en oprichter en directeur van het bedrijf Gabriël, dat mensen helpt met eerlijk financieel advies. Sinds 2021 is ze tevens programmadirecteur van de Betekenis van Rijkdom, een van de executive programma's van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Natasja heeft een duidelijke missie: ze helpt haar klanten op zoek te gaan naar duurzaam geluk, en zorgt dan voor de financiële planning en producten die daaraan bijdragen. Het adagium in haar leven en werk is ‘genoeg’: genoeg om van te leven, en genoeg om te geven.  

Groei of bloei 

Natasja legt dat uit: “De afgelopen decennia kenmerken zich door een streven naar groei. Maar in Nederland hebben we dat helemaal niet nodig! Laten we wel wezen: we zijn in welvaart enorm gegroeid in de afgelopen 100 jaar. Maar zijn we er ook gelukkiger van geworden? We werken nog steeds even hard, en we gebruiken de aarde in Nederland 3x intensiever dan wat die aankan. En er is zóveel nood in de wereld. Zouden we daarom niet beter ons leven op een andere manier moeten inrichten? Natuurlijk hoeven we niet te krimpen. Maar als we de focus verleggen en ons concentreren op bloei, in plaats van groei, dan zal dat ten koste gaan van onze consumptiedrift. Zie geld verdienen als middel, niet meer als doel. Dát is de filosofie van genoeg, en van de nieuwe economie waar ik naar streef.” 

Naastenliefde 

Het besluit om Gabriël op te richten kwam toen ze pas 21 was. “Ik liep in mijn eerste baan echt aan tegen de reden van ‘geld verdienen’. Misschien was ik naïef hoor, toen ik begon. Ik kreeg al snel in de gaten dat de stimulans om meer omzet te maken, groter was dan het belang van goed en eerlijk advies. Daarnaast zag ik hoeveel geld er in die tijd werd verdiend in de financiële dienstverlening. Dat kon ik niet goed hebben. Ik wilde gewoon eerlijk advies geven en meer mensen helpen.” 

Die drijfveer om anderen te willen helpen heeft Natasja altijd heel sterk gehad. “Ik ben opgevoed met ‘heb uw naaste lief als u zelf’ en het geloof is nog steeds een belangrijke bron voor me. Ik zag destijds een kans om eerlijk advies te geven en tegelijkertijd geld vrij te kunnen maken voor de nood in de wereld.” Sinds Gabriël bestaat wordt de winst weggegeven en dat is onveranderd. De manier waarop ze klanten helpen is wel verschoven, vertelt Natasja: “Natuurlijk doen we ook nog wel wat met financiële producten, maar dat is niet meer de core business. Nu helpen we mensen te leven vanuit de vreugde van genoeg. Waarmee je duurzaam gelukkiger wordt en anderen helpt.” 

Concurrentie en waardecreatie 

De filosofie van genoeg werkt niet alleen door in de diensten van Gabriël, maar ook in de bedrijfsvoering. Zo bepalen werknemers zelf hun salaris en hoeveel vakantiedagen ze nodig hebben. Dit heeft door de jaren heen veel aandacht en publiciteit gekregen in de wereld van financiële dienstverlening. “Dat vind ik dus heel leuk,” lacht Natasja, “want zo krijg ik ook meer concurrenten, en dát betekent dat steeds meer mensen op deze manier gaan leven. Ik ben ook continue bezig met nieuwe manieren om meer mensen te inspireren. Het programma de Betekenis van Rijkdom gaat verder dan dat: we helpen mensen echt richting een verandering om betekenisvoller te gaan werken. Dat inspireert niet alleen, dat beklijft.” 

“We leggen in die leergang veel nadruk op waarden: wat zijn de waarden van waaruit je werkt of onderneemt, en welke waarde wil je creëren? En wat betekent rijkdom voor jou? Dat kan economisch zijn, maar ook filosofisch, of theologisch, of maatschappelijk. We verkennen al die perspectieven en bespreken die. De vraag wat voor jou ware rijkdom is, gaat heel erg over kwetsbaarheid, zelfkennis, en persoonlijk leiderschap. Je kunt immers pas mensen naar een punt leiden, als je er zelf geweest bent.”  

Bewustwording 

Maar hoe krijg je mensen op dat punt? “Het begint altijd met bewustwording, bij elk individu: waar wil je meer, en waarom wil je dat? Het is echt niet normaal om altijd maar meer te willen. De psychologie daarachter bespreken we ook in ons programma.” Natasja ziet vooral een rol voor het bedrijfsleven om de nieuwe economie vorm te geven. “Er is natuurlijk van alles wat de overheid kan doen, bijvoorbeeld met prijsbeleid en subsidies, maar daar heb ik geen invloed op. Bedrijven kunnen veel veranderen, en bedrijven bestaan uit mensen. Dus daar ligt het fundament: ik help mensen, die invloed hebben op bedrijven.” 

Licence to operate 

“Bedrijven die werken vanuit purpose zijn uiteindelijk meer succesvol. Ze zijn doorgaans innovatiever en ervaren reputatievoordelen, ze hebben ook een grotere klanttevredenheid en meer tevreden werknemers.  Prof. Dr. Henk Volberda, een van de sprekers in De Betekenis van Rijkdom, deed daar onderzoek naar en schreef ook ‘De winst van purpose’ (Volberda, 2022). Het zorgt écht voor meer plussen dan minnen. Daarom denk ik dat commissarissen en toezichthouders hier eigenlijk niet meer omheen kunnen: als je bestaansrecht wilt hebben, zeker als groot bedrijf, dan móet je vanuit purpose werken. What is your licence to operate? Dat lijkt me een belangrijke vraag die je als toezichthouder moet stellen. Zeker als je een nieuwe bestuurder aanstelt: zorg op zijn minst dat er iemand aan het roer komt die hier iets mee heeft. 

Duurzaam geluk 

Ik ben helemaal niet tégen geld verdienen, natuurlijk niet. In basis moet je genoeg geld verdienen voor wat nodig is. En ik ben ook niet tegen winst maken. Maar de wereld heeft het hard nodig dat we er op een andere manier mee omgaan. Zowel op het gebied van milieu en duurzaamheid, als sociaal en maatschappelijk gezien. Laat het dus hand in hand gaan, op z’n minst. Ook als je geen intrinsieke motivatie hebt, is het belangrijk dat je begrijpt dat je die licence to operate zakelijk gezien nodig hebt om een onderneming duurzaam draaiend te houden. 

Maar dat zakelijk perspectief is niet waar ík persoonlijk gelukkig van word. Ik ga echt voor duurzaam geluk voor iedereen, want daarin komt alles samen.” 

logo gabriel leven & geld

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen