Operational audits in de zorg: “Ik ben sinds deze opleiding veel bewuster bezig met waar een organisatie écht mee geholpen is”

De opleiding Internal Auditing & Advisory hielp Reinier Roest om audits bewuster en effectiever aan te pakken, met oog voor wat organisaties écht nodig hebben. Het bracht hem verdieping in zijn vak, nieuwe kansen in de zorg én de ruimte om daadwerkelijk impact te maken binnen een complexe organisatie als het Erasmus MC. 

Interne audits in een ziekenhuis met 15.000 medewerkers zijn altijd een uitdaging. Reinier Roest stapte na een carrière in de financiële sector over naar het Erasmus MC en wist mede dankzij zijn opleiding Internal Auditing & Advisory aan welke knoppen hij met het auditteam kon draaien om audits soepeler en sneller te laten verlopen.

Reinier Roest (30) werkte tijdens zijn middelbare school en studie Economie & Bedrijfseconomie al bij een bank en een vermogensbeheerder. Toen hij bij zijn scriptiestage bij EY op de afdeling Financial Services Consulting kennismaakte met het vakgebied van Internal Auditing, was hij direct verkocht. “Ik houd van complexe vraagstukken waar ik me in kan vastbijten. Bij operational audits heb je veel invloed op de vorm, scope en aanpak van het onderzoek. Het is een creatief proces wat je doorloopt als auditteam. En als afronding adviseer je direct de Raad van Bestuur en het betrokken senior management, zo probeer je de organisatie in beweging te krijgen.”

Na zijn afstuderen ging Reinier aan het werk als consultant bij EY. Vrijwel direct schreef hij zich in voor de post-master Internal Auditing & Advisory aan de Erasmus School of Accounting & Assurance. “Internal auditing is ook een ervaringsvak, maar ik was me bewust van mijn knowledge gap op dit vakgebied. Ik kwam net uit de schoolbanken en had alleen een aantal onderzoeken onder begeleiding uitgevoerd, dat is toch anders. Het is een verantwoordelijke rol en ik wilde alle knowhow en vaardigheden hebben om goed werk te leveren.”

Bewuster dankzij opleiding

Tijdens de opleiding haalde Reinier vooral veel uit de vakken over auditmethodologie: “Ik leerde om veel bewuster bezig te zijn met de vormgeving en uitvoering van het onderzoek, en hoe je je boodschap goed overbrengt naar de organisatie. We voerden binnen de opleiding ook daadwerkelijk een audit uit, die scherp werd beoordeeld door de docent. Dat is voor mij nog steeds van meerwaarde. Ik ben sinds deze opleiding veel bewuster bezig met waar de organisatie écht mee geholpen is en om het onderzoek af te stemmen op wat het daadwerkelijke vraagstuk is, in plaats van een standaard onderzoek uit te voeren op een proces.”

Reinier zijn referaat (over ‘de werking van een trainingsinterventie in relatie tot cognitieve biases’) ontving in 2022 de scriptieprijs van IIA Nederland/SVRO. Dankzij deze prestatie sprak hij op verschillende congressen, draagt hij nog elk jaar bij aan een college van de opleiding en is betrokken bij het kennisinstituut eBRIDGES binnen de Erasmus School of Accounting & Assurance. “Allemaal mooie kansen om verder te ontwikkelen die zonder de opleiding niet op mijn pad waren gekomen.”

Aan de slag in de zorg

Na de opleiding merkte Reinier dat hij in de opdrachten die hij bij EY uitvoerde binnen financiële instellingen, zijn ei niet volledig kwijt kon. “Ik wilde graag in een meer maatschappelijke organisatie werken, waar je niet alleen een onderzoek doet en weer weg bent. Ik wilde actief betrokken zijn bij de opvolging, waarbij je rekening moet houden met het gedrag van medewerkers en de cultuur van de organisatie.” De nieuwe uitdaging vond hij bij het Erasmus MC, waar hij met een team van zeven onderzoeken uitvoert gericht op de belangrijkste risico’s en bedrijfsvoeringsprocessen.

Reinier: “Het academische ziekenhuis heeft een complexe organisatiestructuur waarin elke afdeling weer zijn eigen cultuur heeft.  In zo’n grote organisatie speelt veel en is het natuurlijk nooit saai. Ook raken veel maatschappelijke ontwikkelingen direct onze organisatie, zoals een stijgende en complexere zorgvraag, digitalisering en een dreigend personeelstekort. Het is een organisatiecontext waarin je heel bewust moet omgaan met hoe je een onderzoek aanvliegt en hoe je de uitkomsten presenteert en communiceert.”

Korte doorlooptijd

Bij het Erasmus MC specialiseerde Reinier zich verder in het efficiënter maken van het auditproces met het toepassen van Lean en Agile elementen en inzetten van Artificial Intelligence. “Binnen publieke instellingen, zeker als ze zo complex zijn, hebben auditors vaak moeite om onderzoeken in een korte doorlooptijd af te ronden. In een onderzoek naar veiligheidsincidenten heb ik Lean en Agile gecombineerd met de geleerde auditmethodologie vanuit de opleiding. Door aan de knoppen van de aanpak en scope te draaien, konden we binnen een kwartaal het definitieve rapport presenteren. Dat is echt wel bijzonder in een publieke instelling.”

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen