Gelukkigere ambtenaren door meer vertrouwen

Burgemeester Ada Grootenboer van gemeente Goeree-Overflakkee verving het medewerkers-tevredenheidsonderzoek voor een onderzoek naar werkgeluk, nadat ze de opleiding Het Rendement van Geluk volgde. “Dat medewerkers tevreden zijn is mooi, maar nog belangrijker is dat ze gelukkig zijn.”

Als je eens een opleiding wilt doen waar je zowel persoonlijk als zakelijk iets aan hebt, dan moet je Het Rendement van Geluk aan de Erasmus Universiteit volgen. Die tip kreeg burgemeester Ada Grootenboer van een directeur bij de Rabobank. “De opleiding sprak me meteen aan. Het toenmalige college van B&W bestond alleen uit mannen en zij vonden het eerst maar een soft thema. Totdat ik ze over een wetenschappelijk onderzoek vertelde, waaruit blijkt dat mensen die gelukkig zijn in hun werk beter samenwerken, minder ziek zijn en productiever zijn.”

Kapstok

Ada Grootenboer volgde de opleiding drie jaar geleden, maar herinnert zich nog goed het verhaal van een ondernemer die na een internationale carrière een slecht draaiend bedrijf opkocht. “Hij omschreef het als zo’n bedrijf waar mensen ‘s ochtends naast hun jas ook meteen hun hersenen aan de kapstok hangen. Hij is toen begonnen om veel vertrouwen bij de medewerkers neer te leggen en vanuit daar samen te werken. Mensen gingen meer eigenaarschap tonen en werden gelukkiger.”

Deze les uit de leergang probeert Ada Grootenboer sindsdien toe te passen binnen de gemeente. “Vroeger moesten mensen hier in- en uitklokken. Dat stoorde de gemeentesecretaris en mij altijd al, want die fysieke aanwezigheid zegt niets over wat mensen precies doen en hoe productief ze zijn. We zijn daarmee gestopt”, zegt ze. “Mensen krijgen nu de ruimte en verantwoordelijkheid om hun taak uit te voeren op de manier die hen het beste lijkt. Ook is er een pilot gestart waarin medewerkers zelf verlof kunnen regelen. Het heeft iets positief veranderd in de werksfeer, het plezier en ook het geluk van mensen.”

Op hun plek

In 2018 kreeg Ada Grootenboer de portefeuille personeel en organisatie. In plaats van het tweejaarlijkse medewerkers-tevredenheidsonderzoek liet de gemeente eind 2020 de Monitorgroep een Werkgeluksonderzoek uitvoeren. “We scoorden een ruime voldoende van 7,4, maar met grote verschillen per team. De uitkomsten worden daarom nu per team besproken, zodat we mogelijke oorzaken kunnen aanpakken. Bij een paar mensen heeft de vraag ‘doe ik nog wel waar ik blij van word?’ ertoe geleid dat ze een andere baan gezocht hebben. Dat is natuurlijk jammer, maar het is goed dat ze opzoek zijn gegaan naar iets wat beter bij ze past. En dat geeft ook weer ruimte aan mensen die hier wel helemaal op hun plek zitten.”

De leergang zette Ada Grootenboer ook aan het denken over haar eigen (werk)geluk. “Ik heb de opleiding precies zo ervaren als degene die me erover tipte: als een investering in mezelf. Ik vond het iedere week een feestje om naar Dordrecht te gaan en vanuit allerlei wetenschappelijke invalshoeken naar het thema geluk te kijken. De inzichten hebben me geholpen om concreet met geluk aan de slag te gaan in onze organisatie.”

Meer informatie

Wil je meer weten over geluk in organisaties? Bekijk dan ons executive program Het Rendement van Geluk. 

Gerelateerde content
Meer verantwoordelijkheid en vertrouwen betekent meer motivatie. Die les herinnert Richard Sitton zich van het executive program Rendement van Geluk.
De combinatie van de cijfers en de softere kant. Wat levert geluk op? Hoe krijg je meer voor elkaar als je goed in je vel zit?

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen