Bert de Groot is hoogleraar aan de Erasmus School of Economics en bekleedt diverse functies binnen de EUR Holding, waaronder die van voorzitter van de Raad van Commissarissen bij EIBE. In 2004 ontwikkelde hij samen met hoogleraar Philip Hans Franses een nieuw voorspellingsmodel voor economische groei: EICIE.
Een nieuw model
Recentelijk publiceerde het CBS haar groeicijfers over het vierde kwartaal van 2018. Deze lieten zien dat het BBP in dit kwartaal ten opzichte van 2017 met 2.0% is gestegen. Waar deze groeicijfers het meest in het nieuws komen, zijn er ook nog andere voorspellingsmodellen die de groei van de economie proberen te schatten. Eén hiervan is de zogeheten EICIE. De Econometric Institute Current Indicator of the Economy (EICIE) werd in 2004 ontwikkeld door de hoogleraren van de Erasmus Universiteit Philip Hans Franses en Bert de Groot. Dit model is ontwikkeld vanuit de behoefte om al tijdens het lopende kwartaal de stand van de economie te kunnen meten. Voor het vierde kwartaal van 2018 had zij een groei van 2,1% voorspeld.
Hoe het model is ontstaan
De EICIE is een eenvoudig tijdreeksmodel, waar de kwartaalgroei wordt verklaard door de kwartaalgroeivoeten van het BBP uit het verleden, maar vooral via de kwartaalgroei van het aantal werkenden via Randstad. Deze cijfers waren eenvoudig te verkrijgen omdat Frits Goldschmeding, oprichter van Randstad, de ontwikkeling van dit model aanmoedigde. Direct na afloop van het kwartaal is de benodigde data beschikbaar, waardoor er al na een week een voorspelling gedaan kan worden. Voor dit model wordt dus slechts één variabele gebruikt, waar andere instituten vele variabelen en vergelijkingen gebruiken. Ook is dit model de enige indicator op kwartaalbasis voor het Nederlandse bbp, waardoor het lastig is om te vergelijken met de indicatoren van het CPB en DNB die op jaarlijkse basis worden gemeten.
Hoe het model steeds beter kan worden
Als de cijfers van de EICIE vergeleken worden met de cijfers van het CBS, die na de eerste bekendmaking nog vier keer gereviseerd worden, is te concluderen dat de voorspellende waardes steeds nauwkeuriger worden naarmate de tijd vordert. Er wordt voortdurend naar manieren gezocht waarmee de voorspellingskracht van het model verder verbeterd kan worden. Dit model zou verder verbeterd kunnen worden door de toevoeging van andere variabelen. Er zijn in de loop der tijd al vele variabelen bestudeerd, waarvan de meeste sentimentvariabelen zijn die worden gevonden door middel van Google-trends en andere zoekalgoritmen. Een andere belangrijke variabele is het consumentenvertrouwen. Deze wordt maandelijks gemeten en nu ook meegenomen in de EICIE, om zo het model te verbeteren. Dit geldt ook voor het producentenvertrouwen, ontwikkelingen in de wereldhandel en rentes.
Extra toepassingen van het model
Het EICIE-model staat bekend om haar degelijke voorspellingen en wordt daarom ook regelmatig als indicator gebruikt door professionals uit verschillende branches. Zij voorziet nog steeds in een behoefte en zal dan ook voortdurend verder geprofessionaliseerd worden, om zo de groei van het Nederlandse BBP steeds nauwkeuriger te kunnen schatten.
- Meer informatie
Heeft dit jouw interesse gewekt en lijkt het je interessant om met gelijkgestemden te sparren? Meld je aan voor ons unieke Executive Program 'The New CFO'!
- Gerelateerde content