5 verdiepende vragen voor iedere Commissaris/Toezichthouder

Iedereen die weleens in een lastig gesprek heeft gezeten of met gekromde tenen heeft gekeken naar een interview kan het beamen: vragen stellen is een kunst. Een kunst die verder gaat dan het onderscheid tussen open, gesloten en sturende vragen. Welke vragen je als Commissaris of Toezichthouder kunt stellen om verdieping aan te brengen in het gesprek, ongeacht de context? Wij zetten er 5 voor je op een rijtje!

1. De kansrijke vraag: Waar zit je zorg?

Het stellen van goede vragen is een cruciale vaardigheid voor elke Commissaris of Toezichthouder. Ga maar na: als je met veel stakeholders en portefeuilles te maken hebt en de tijd om een beslissing te nemen beperkt is, is het zaak om snel tot de kern van een issue te komen. Merk je weerstand of twijfel? Vraag dan waar de ander zich zorgen om maakt. Hierdoor breng je focus terug in het gesprek en bied je de ander de kans om een heldere mening te formuleren.

2. De reflectievraag: Welke discussie heb je hier met elkaar over gevoerd?

Om een goede beslissing te kunnen nemen, is het belangrijk om te weten wat de status is van het issue. Wie zijn de betrokkenen en vooral: hoe staan zij erin? Door niet alleen te vragen welke acties er hebben plaatsgevonden maar je vooral te richten op de gesprekken die er al dan niet zijn gevoerd, krijg je snel boven tafel wat het sentiment is. Kortom: de perfecte vraag om jouw gesprekspartner te laten reflecteren op de eigen aanpak!

3. De strategische vraag: Wat heb je nodig om een beslissing te kunnen nemen?

Als een vraagstuk eenmaal op tafel ligt, dan dient de volgende fase zich aan: het bepalen van een aanpak. Hoe fijn het ook is om beslissingsbevoegd te zijn, als het om iets groots en/of complex’ gaat, kan die verantwoordelijkheid best zwaar wegen. Wat dan helpt, is nadenken over de vraag wat je nodig hebt om tot een besluit te komen. Soms is er (meer) onderzoek nodig, vaak is alleen al het hardop beantwoorden van deze vraag voldoende om tot een volgende strategische stap in het besluitproces te komen.

4. De analytische vraag: Ervaar je een dilemma en zo ja, wat zijn de verschillende opties?

Om tot een beslissing te komen, is het nodig dat je een dilemma ervaart. Immers, zonder dilemma geen noodzaak tot kiezen. Dus het eerste deel van deze vraag lijkt wat retorisch van aard. Toch heeft dit deel een belangrijke functie: door het woord ‘dilemma’ te benoemen creëer je een zeker niveau van bewustwording. Een logische vervolgstap is dan om de verschillende belangen (nogmaals) aan bod te laten komen om er zeker van te zijn dat het vraagstuk van zoveel mogelijk kanten bekeken is. Juist de blik van een ander kan inzichten bieden die anders misschien onderbelicht zouden blijven.

5. De persoonlijke vraag: Wat doet dit met je?

Net als andere professionals, willen ook Commissarissen en Toezichthouders handelen vanuit professionaliteit. Toch is het niet altijd uit te sluiten dat het persoonlijke referentiekader van een Commissaris of Toezichthouder een rol speelt in het besluit dat moet worden genomen. Anders gezegd: ook als Commissaris of Toezichthouder neem je jezelf mee de boardroom in. Dit is menselijk, maar wel goed om daar met je medebestuurders scherp op te blijven. Door te vragen wat iets doet met de ander, nodig je deze uit om zich kwetsbaar op te stellen. Dit is niet voor iedereen even gemakkelijk, maar kan een waardevolle verdieping van zowel het gesprek als de relatie opleveren.

Het stellen van de juiste vragen op het juiste moment is een vaardigheid die van pas komt in tal van functies. En als je een rol vervult in een Raad van Toezicht dan krijg je ook nog eens te maken met hele andere verantwoordelijkheden en dynamieken dan je wellicht gewend bent. De overstap van een executieve rol naar een toezichthoudende rol gaat het beste als je je bewust bent van deze verschillen en als je kunt levelen met anderen die de situatie herkennen, om van elkaar te leren. Benieuwd op welke manieren wij kunnen bijdragen aan jouw carrière als Commissaris/Toezichthouder? Bekijk ons aanbod of neem contact met ons op; wij maken graag kennis met je!

Meer informatie

Benieuwd op welke manieren wij kunnen bijdragen aan jouw carrière als Commissaris/Toezichthouder? Bekijk ons Programma voor Nieuwe Commissarissen en Toezichthouders en ons Programma voor Ervaren Commissarissen en Toezichthouders.

Gerelateerde content
Stel, je bent toe aan een carrièrestap en je weet wat je wil: een toezichthoudende rol. Hoe pak je dat aan? Met de vijf stappen in dit blog maak jij er werk van!
Een goed ingerichte werkplek zorgt voor concentratie
Redenen genoeg om te kiezen voor een rol als Toezichthouder. Hoe je ervoor zorgt dat je de juiste keuze maakt? In dit blog helpen we je op weg met vijf tips.
Een kop koffie drinken tijdens een sollicitatieprocedure is altijd een goed idee

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen