Student Floris over het Honoursprogramma Inclusieve Energietransitie

Masterstudent Floris glimlacht in de camera.
Toen ik zag dat de Provincie Zuid-Holland en TNO een van de opdrachtgevers waren van het honoursprogramma, heb ik me gelijk ingeschreven.

Floris Borghouts

Masterstudent Bestuurskunde

Floris Borghouts is masterstudent Bestuurskunde met de specialisatie Beleid en Politiek aan Erasmus School of Social and Behavioural Sciences (ESSB). We spraken hem terwijl hij bezig was met de afronding van zijn masteropleiding, een spannende periode voor elke student. Maar Floris is geen gewone student: naast zijn master heeft hij het Honoursprogramma Inclusieve Energietransitie gevolgd. We vroegen hem wat hem motiveerde om deel te nemen en hoe hij het programma heeft ervaren.

"Ik stond op het punt om mijn laatste studiejaar in te gaan, dus dit was mijn laatste kans om iets extra’s aan mijn opleiding toe te voegen en zoiets unieks te doen", vertelt Floris. "Toen ik zag dat de Provincie Zuid-Holland en TNO een van de opdrachtgevers waren van het honoursprogramma, heb ik me gelijk ingeschreven."

Tijdens zijn studie kwam de energietransitie vaak ter sprake als een van de grote uitdagingen van deze tijd, maar Floris realiseerde zich dat hij er eigenlijk weinig vanaf wist. "Inclusie had ik nooit direct gekoppeld aan de energietransitie, maar na het volgen van het programma begrijp ik heel goed waarom deze twee onderwerpen samen horen."

Een unieke kans

"Door het honoursprogramma kom je uit je eigen bubbel", blikt hij terug. "Je zit met allemaal studenten van andere studies en faculteiten. In mijn geval waren dat drie studenten van de studies filosofie, rechten en economie. Nou, dat zijn superleuke invalshoeken. Samen voer je een praktijkopdracht uit waar een organisatie op vastloopt. Dat is gewoon een unieke kans."

Het voelde voor Floris als een mini-stage. "Je bent 8 maanden lang veel op kantoor en je hebt ook wekelijks contact met je opdrachtgever. Wij werkten aan een vraagstuk van de Provincie Zuid-Holland en TNO: 'Hoe vergroten wij het bewustzijn van het begrip klimaatrechtvaardigheid bij beleidsmakers van de Provincie Zuid-Holland en TNO'. De samenwerking met de partner verliep heel goed. We zijn intensief begeleid en dat vond ik fijn. Iedereen heeft naast het honourprogramma natuurlijk een eigen schema, dus je moet wel goede afspraken maken om elkaar te zien en spreken."

Samen met zijn team voerde Floris een beleidsanalyse uit en presenteerde deze via een workshop aan het energieteam van de provincie. "We wilde iets bruikbaars afleveren. Daarom hebben we tijdens het gehele proces zo veel mogelijk het perspectief van het energieteam meegenomen. Toen er aan het eind van het project tegen ons werd gezegd: 'Dit gaan we echt gebruiken', waren we heel trots. Dat is natuurlijk waar je het voor doet. We hebben er 8 maanden hard voor gewerkt."

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen