Na het afronden van het Onderzoekspracticum zal je naast de extra vakkennis ook vaardigheden hebben opgedaan die voor je werkzame carrière onontbeerlijk zijn.
Léon van der Slot
Student master Ondernemingsrecht 2020-2021
Ik ben Léon van der Slot en ik zit in de afrondende fase van de master Ondernemingsrecht. Ik had altijd al interesse in het ondernemingsrecht en deze interesse werd na mijn exchange semester en het bachelor vak bevestigd. Een gelijkluidende master was dan ook geen verassende keuze. De reden dat ik voor de master aan Erasmus School of Law koos, kwam eigenlijk voort uit het bachelor vak. De docenten zijn professioneel en hebben een brede kennis van het ondernemingsrecht. Ook werden theoretische begrippen vrijwel altijd in een praktische context geplaatst.
De master begint net als vrijwel alle masters aan Erasmus School of Law met het Onderzoekspracticum. Dit vak is de basis voor de gehele master en helpt je bij het sluitstuk van de master: de scriptie. Bij dit vak wordt gewerkt in kleinschalige groepen waarbij je diverse schrijfopdrachten inlevert, debatteert en presentaties geeft. Het Onderzoekspracticum vergt veel inzet: het programma is vol, de deadlines zijn strak en er is een aanwezigheidsplicht. Na het afronden van het vak zal je echter naast de extra vakkennis ook vaardigheden hebben opgedaan die voor je werkzame carrière onontbeerlijk zijn. De andere vakken zijn meer conventioneel met hoorcolleges en een afsluitend tentamen. Hierbij komen alle aspecten van het ondernemingsrecht aan bod. Te denken valt aan de corporate governance van zowel kleine als grote (beurs)vennootschappen, overnames en bestuurdersaansprakelijkheid. Ook wordt aan andere aspecten uitgebreid aandacht besteed zoals faillissementsrecht en medezeggenschap.
Het docententeam is enthousiast, betrokken en inhoudelijk sterk. Veel docenten zijn daarnaast ook in de praktijk actief. Dit betekent dat zij de theoretische en abstracte begrippen met praktijkvoorbeelden gemakkelijk handen en voeten kunnen geven. Naast het vaste docententeam zijn er verschillende gastsprekers die met verschillende actualiteiten het ondernemingsrecht nog meer tot leven brengen. Als student ga je ook aan de slag met de praktijk. Zo heb ik met medestudenten een fictieve BV opgericht en daarvan de statuten en aandeelhoudersovereenkomst opgesteld. Vervolgens hebben we beoordeeld of deze BV een prospectusplicht heeft op het moment dat aandelen aan de beurs worden genoteerd.
De master Ondernemingsrecht is zowel verdiepend als verbredend. Het is een master met een druk programma dat zeker energie en inzet van je vergt. Het docententeam en de organisatie zorgen er echter voor dat je met deze inzet goede resultaten haalt en uitstekend bent voorbereid op de praktijk. Als voorbeeld geef ik graag het scriptietraject. Voor veel studenten (inclusief mijzelf) een groot, spannend en energievretend onderdeel van de studie. Het gestructureerde scriptietraject begint echter al vroeg in het jaar en zorgt ervoor dat je goed voorbereid aan het onderzoek kan beginnen. Gedurende het scriptietraject wordt een omgeving gecreëerd waarin je als student een goed eindresultaat kan neerzetten.
Als je ondernemingsrecht in de bachelor interessant vond en je op zoek bent naar een master waar het ondernemingsrecht in al zijn facetten aan bod komt, dan kan ik de master Ondernemingsrecht in Rotterdam zeker aanbevelen. Als je na het lezen van dit stuk nog vragen hebt, kan je altijd contact opnemen via LinkedIn!