Door een rampenplan op te stellen voor een bepaald probleem of een doel leer je wat of hoe het niet moet. Op basis van veelgemaakte fouten krijg je feedback en stel je een 'hoe moet het wel' lijst op om te leren hoe een probleem wél opgelost moet worden of hoe je het doel wél kunt bereiken.
- Doel van de activiteit
- Kennis uitwisselen
- Wanneer
- Tijdens het lesmoment
- Waar
- Offline
- Tijdsduur
- < 30 minuten| < 60 minuten
- Groepsgrootte
- Small
- Materialen
Powerpoint, Magic chart, stiften
Stappenplan
Stap 1
Je presenteert aan de studenten een casus met een probleem dat opgelost moet worden of een doel dat bereikt moet worden. Je kunt de casus presenteren op bijvoorbeeld een PowerPoint.
Stap 2
Stel groepjes studenten samen.
Stap 3
De studenten gaan in groepjes aan de slag om het meest noodlottige scenario en de meest contraproductieve maatregelen te bedenken. Zij werken hun plannen uit op een magic chart, zodat je straks gemakkelijk de verschillende rampenplannen met elkaar kunt bespreken.
Stap 4
Je bespreekt plenair met de studenten wat hun rampenplan is en hoe zij daarbij zijn gekomen. Je geeft feedback op waarom het inderdaad don'ts zijn die de studenten hebben gekozen en vult eventueel aan met veelvoorkomende valkuilen in de praktijk.
Stap 5
Stel samen met de groep op wat de do's zijn in plaats van de don'ts.
PowerPoint om het probleem te presenteren. Eventueel magic charts en stiften om de studenten hun rampenplannen uit te laten werken.
Je vindt hier suggesties voor tools en materialen bij deze werkvorm. Het is vaak mogelijk om andere tools te gebruiken. Wend je tot het Learning & Innovation team van je faculteit over de beschikbaarheid en het toepassen van online en offline tools.
Stappenplan
Stap 1
Je presenteert de leerlingen een casus met een probleem dat moet worden opgelost of een doel dat moet worden bereikt. Je kunt de casus presenteren op een PowerPoint en je scherm delen.
Stap 2
Verzamel groepjes leerlingen en zet ze in pauzezalen.
Stap 3
Leerlingen gaan in groepjes aan de slag om het meest noodlottige scenario en de meest contraproductieve maatregelen te bedenken. Ze werken hun plannen uit op een magische kaart, zodat je later gemakkelijk de verschillende noodplannen met elkaar kunt bespreken.
Stap 4
Je bespreekt plenair met de leerlingen wat hun noodplan is en hoe ze eraan gekomen zijn. Je geeft feedback op waarom het inderdaad don'ts zijn die de leerlingen hebben gekozen en vult ze eventueel aan met veelvoorkomende valkuilen in de praktijk.
Stap 5
Stel samen met de groep vast wat de do's zijn in plaats van de don'ts.
Deze activiteit kan online worden uitgevoerd via Zoom of Microsoft Teams.