Midden op Campus Woudestein staat het Tinbergen Building. Het is een gemeentemonument dat sinds 1968 in gebruik is. Nu de meeste technische installaties van Tinbergen Building over hun levensduur zijn en niet meer voldoen aan de huidige wetgeving, bijvoorbeeld op het gebied van arbeidsomstandigheden en energieverbruik, is het tijd voor een renovatie van dit markante gebouw.
Nieuws
Aandacht voor duurzaamheid
Erasmus Universiteit Rotterdam wil een van de duurzaamste universiteiten van Nederland zijn. De renovatie van Tinbergen Building is een belangrijk onderdeel van de verduurzaming van campus Woudestein.
Elke verbouwing is een kans om te verduurzamen. Ook bij de renovatie van Tinbergen Building wordt deze kans met twee handen aangegrepen: De verbouwing zorgt voor een efficiënter gebruik van energie door de inzet van onder meer dubbel glas, zonnepanelen, energiezuinige installaties, natuurlijke ventilatie en duurzame materialen.
BREEAM ontwerpcertificaat
Het project Tinbergen heeft het BREEAM ontwerpcertificaat 'Outstanding' behaald. Dit certificaat staat voor onze inzet voor duurzaamheid en milieuvriendelijk bouwen en is een internationaal erkende beoordeling. Het beoordeelt hoe milieuvriendelijk en energie-efficiënt een gebouwontwerp is, op basis van criteria zoals: energieverbruik, waterbeheer, materialen en gezondheid. Het certificaat kent verschillende niveaus. Van ‘Pass’ tot ‘Outstanding’, waarbij de laatste ook de hoogste waardering is. Met het project Tinbergen zetten we een belangrijke stap richting een duurzame en toekomstbestendige universiteit.
Studieplekken, werkplekken en horeca vanaf medio 2027
Met het nieuwe ontwerp van architectenbureau cepezed uit Delft krijgt het gebouw moderne kantoor- en onderwijsvoorzieningen, voldoende goede studieplekken en horeca. Het wordt een prettige plek voor studenten en medewerkers en ook voor gasten van de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Medio 2027 (her-)opent Tinbergen zijn deuren. Dan kunnen studenten en medewerkers weer optimaal gebruik maken van de faciliteiten bij het onderwijs en doen van onderzoek.
Impressies
Ellen van Schoten
“Stap voor stap wordt onze campus duurzamer en toekomstbestendiger. Bij de renovatie van Tinbergen Building gaan we over op dubbel glas, plaatsen we zonnepanelen en gebruiken we duurzame materialen. Zo kunnen we ook in dit gebouw flink wat energie besparen."
College van Bestuur
Veelgestelde vragen
Algemeen
Tinbergen Building is ongeveer 55 jaar oud. De meeste technische installaties, zoals de klimaat-, ontruimings- en brandmeldinstallaties zijn over hun levensduur en voldoen niet meer aan de huidige wetgeving, bijvoorbeeld op het gebied van arbeidsomstandigheden en energieverbruik. Verder sluit het gebouw niet meer aan bij de hedendaagse eisen en wensen die aan het onderwijs worden gesteld. Zo bestaat het huidige gebouw voor een groot deel uit kleinere kantoorruimtes, terwijl er juist behoefte is aan flexibel te gebruiken ruimtes. Een renovatie is daarom noodzakelijk.
Als Erasmus Universiteit Rotterdam hebben we daarnaast een ambitieus duurzaamheidsprogramma. Ook de renovatie van Tinbergen Building draagt hieraan bij. In het nieuwe gebouw komen bijvoorbeeld een betere dak- en vloerisolatie, energiezuinige liftinstallaties en zonnepanelen op het dak.
Tinbergen Building, in 1968 in gebruik genomen, is een uniek gebouw dat hoort bij de identiteit van de Erasmus Universiteit én de stad Rotterdam. Het gebouw is gerealiseerd naar ontwerp van architect Cornelis Elffers. Het ademt nog altijd de sfeer van brutalistisch functionalisme uit, een stroming in de architectuur die bekend staat om zijn rauwheid: iets wat heel goed past bij Rotterdam. Niet voor niets is het gebouw bestempeld als gemeentemonument.
We creëren in het gebouw een fijne en stimulerende omgeving om in te werken en studeren. Zo zijn er straks moderne onderwijszalen met de nieuwste audiovisuele middelen en komen er meer en betere studieplekken in het gebouw. Daarnaast komen er zowel binnen als buiten veel planten en bomen voor een gezonde en een fijne werkomgeving.
We proberen de overlast voor studenten en medewerkers zo veel als mogelijk te beperken. We informeren iedereen via verschillende kanalen (waaronder MyEUR) over de bouwwerkzaamheden en geven aan of dit leidt tot alternatieve looproutes op de campus. We verwachten dat er weinig geluidsoverlast zal zijn, omdat de verbouwingen vooral binnenin Tinbergen Building plaatsvinden. Daarnaast zal het bouwterrein volledig afgesloten worden van de rest van de campus. Wij doen er in ieder geval alles aan om onderwijs en onderzoek niet te verstoren.
Op de onderste zes verdiepingen komen onderwijszalen en studieplekken. Op de overige verdiepingen komen kantoren met verschillende gebruikers. Erasmus School of Economics krijgt als hoofdgebruiker – net als voor de sluiting van het gebouw - de beschikking over meerdere verdiepingen. Op de twee bovenste verdiepingen komen er onderwijszalen en een restaurant met uitzicht over heel Rotterdam.
Benieuwd naar de nieuwe inrichting? Bekijk dan het fotoalbum met Impressies hierboven.
De planning is nu dat het gerenoveerde gebouw medio 2026 haar deuren kan openen. Op dit moment zitten we in een aanbestedingsprocedure voor het kiezen van een aannemer. Als we deze procedure succesvol doorlopen, kan de aannemer in het tweede kwartaal van 2024 aan de slag. We informeren iedereen via verschillende kanalen (waaronder MyEUR) over het verloop van de renovatie.
Erasmus Universiteit Rotterdam heeft de ambitie om een van de meest duurzame universiteiten van Nederland te worden. Ook tijdens de bouw is duurzaamheid daarom een belangrijk aspect. Zo wordt de hoeveelheid afval zoveel mogelijk beperkt en gescheiden, en wordt er tijdens de bouw gebruik gemaakt van energiezuinige verlichting.
De klimaatcrisis en ecologische noodtoestand maken duurzaam handelen belangrijker dan ooit. Erasmus Universiteit wil daarom één van de meest duurzame universiteiten van Nederland zijn. De renovatie van Tinbergen Building is een belangrijk onderdeel van de verduurzaming van campus Woudestein. Het gerenoveerde gebouw beschikt straks bijvoorbeeld over energiezuinige liftinstallaties, zonnepanelen op het dak en waterbesparende toiletten. Ook wordt de gevel-, vloer- en dakisolatie verbeterd en wordt er gebruik gemaakt van duurzame materialen zoals FSC-hout.
Erasmus Universiteit Rotterdam vindt het belangrijk dat studenten, medewerkers en bezoekers met een mobiliteitsbeperking – denk hierbij aan iemand met een visuele beperking of in een rolstoel, maar ook aan iemand die net een knieoperatie heeft gehad – net als alle anderen een goede toegang hebben tot de campus en gebouwen. Daarom wordt hier bij de verbouwing van Tinbergen Building ook de benodigde aandacht aan besteed. Zo zal er onder andere bij de entree aan de zijde van het Van de Mandeleplein een hellingbaan worden gerealiseerd ter vervanging van de rolstoelplateauliften.
Gunning
Berghege Heerkens bouwgroep gaat de renovatie van Tinbergen Building voor zijn rekening nemen.
Prijs en kwaliteit zijn de belangrijkste criteria bij het gunnen van de opdracht aan een aannemer. Onder kwaliteit vallen bijvoorbeeld aspecten als plan van aanpak, duurzaamheid en de risicoanalyse.
Bouwplannen
Wij informeren u hierover bij het begin van het nieuwe collegejaar.
Tijdens de bouw kan er geluids- en trillingsoverlast ontstaan. We proberen deze overlast minimaal te houden door de werkzaamheden die leiden tot overlast zoveel als mogelijk in te plannen op tijdstippen dat er geen colleges worden gegeven.
Binnenkort ontvangen we van de aannemer een zogenoemde overlastplanning waarin staat aangegeven op welke momenten tijdens de verbouwing er overlast kan ontstaan. Zodra we die planning hebben ontvangen, gaan we kijken welke aanvullende maatregelen nodig zijn om de overlast te reduceren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het tijdig waarschuwen om thuis te werken of het verplaatsen van colleges of tentamens naar andere gebouwen op de campus.
De planning is nu dat de kantoorverdiepingen van Tinbergen Building september 2027 in gebruik kunnen worden genomen en dat dan ook het onderwijs van start kan gaan.
Vragen?
- E-mailadres
- tomorrowscampus@eur.nl
Voor journalisten
- E-mailadres
- press@eur.nl