In 2019 is in Rotterdam sprake van bijna een verdubbeling in het aantal steekincidenten onder minderjarigen, ten opzichte van het jaar ervoor. Het jaar erna blijft het aantal op een hoog niveau. Er is logischerwijs veel aandacht voor het onderwerp, maar: de berichtgeving erover kan het gevoel van onveiligheid onder jongeren ook versterken. En dat is zorgwekkend.
In deze aflevering gaan wij hierover in gesprek met onze twee gasten, ervaringsdeskundige in de criminaliteit Reggery Gravenbeek en universitair hoofddocent criminologie Robby Roks.
Uit de podcast
"Als ik alles zou moeten geloven op social media, dan heb je alleen maar met serie moordenaars te maken, maar in het echt is dat natuurlijk niet zo."
Reggery Gravenbeek
Ervaringsdeskundige in de criminaliteit
Reggery groeide grotendeels op in een tijd zonder sociale media. Hij ziet nu de impact ervan, ook op hoe jongeren naar wapens kijken. Maar, er zijn structurele problemen die een grotere rol spelen dan sociale media, vertelt hij.
Met Robby Roks lopen we door het centrum van Rotterdam. Hij vertelt ons waarom jongeren een mes op zak hebben, welke rol berichtgeving in de media daarbij spelen en wat er beter kan in de huidige aanpak van wapenbezit- en geweld onder jongeren.
Over de gasten
Robby Roks
Universitair hoofddocent criminologie
Robbie is van jongs af aan gefascineerd door de straatcultuur. Het begon met het luisteren naar rapmuziek en bleef bestaan in zijn universitaire werk. Zo heeft hij verschillende waardevolle onderzoeken op zijn naam staan, onder andere over de wapenproblematiek onder Rotterdamse jongeren.
Reggery Gravenbeek
Ervaringsdeskundige in de criminaliteit, jongerencoach en filmmaker
Reggery was in zijn jongere jaren betrokken bij de criminaliteit. Hiervoor heeft hij vastgezeten. Nu, na zijn vrijlating, gebruikt hij zijn ervaring om jongeren te helpen om niet in een zelfde soort situatie te belanden. Zo geeft Reggery onder andere lezingen en is hij filmmaker.