“Hallo, dit is de voicemail van burgemeester Aboutaleb, ik kan helaas niet opnemen…”; zo eindigden steevast de afleveringen van Stadswandelingen. Deze keer neemt burgemeester Aboutaleb wél op. Sterker nog, hij gaat graag mee een blokje om. In deze speciale episode sluiten we het eerste seizoen van Stadswandelingen af met de burgemeester van Rotterdam. Hij trekt zijn schoenen aan en veters vast, om mee de stad in te gaan!
In deze laatste aflevering van het eerste seizoen van Stadswandelingen gaan we op pad met Ahmed Aboutaleb, de burgemeester van Rotterdam. We doorkruisen niet alleen de Rotterdamse straten maar ook de vele onderwerpen die dit seizoen aan bod kwamen: armoede, jeugdzorg, duurzaamheid, gentrificatie en superdiversiteit.
Uit de podcast
“De enige manier om uit materiële armoede te komen op termijn is een goede opleiding waarmee je op je eigen benen kunt staan… De kinderen van de mensen waar we het nu over hebben, die moeten betere kansen krijgen. Zij moeten die kans ook grijpen. En wij moeten ze aanreiken en daarin weer investeren - nogmaals, onderwijs, onderwijs, onderwijs, dat is de weg.”
Ahmed Aboutaleb
Burgemeester van Rotterdam
“...maar mocht je toch een suggestie of een idee hebben voor de stad, spreek dan wat in,” weerklinkt de stem van de burgemeester door zijn antwoordapparaat. En dat is wat veel gasten in de voorgaande afleveringen deden: een vraag inspreken voor Aboutaleb, met betrekking tot de vraagstukken die Rotterdammers en dus ook de burgemeester bezighouden.
De stadstour begint bij het Stadhuis. Een terugkerend thema dat al gauw ter sprake komt is ‘armoede’. Kan iedere Rotterdammer ‘het’ wel maken in het leven? Volgens Aboutaleb zouden we een andere definitie van ‘armoede’ moeten hanteren. Bovendien benadrukt hij het belang van onderwijs voor de jeugd, om sociale duurzaamheid te garanderen.
En hoe zit het met de andere kant van het jongerenbeleid, de jeugdzorg? Net als onze gasten, komt ook de burgemeester schrijnende gevallen tegen. Hoe is volgens Aboutaleb de jeugdzorg zo onder druk komen te staan? Komt dat door de decentralisatie van de zorg, zoals wetenschapper Annemiek Harder betoogt?
Inmiddels aangekomen op de Westblaak, met ons gezicht richting het Churchillplein, komen we erachter dat dit een van de gebieden is die de komende jaren aan vergroening onderhevig is. Met de burgemeester bespreken we de verduurzaming van Rotterdam. Volgens Aboutaleb hadden we 15 jaar geleden al moeten beginnen met de energietransitie.
De Erasmusbrug is ons eindstation, met een vergezicht over de Kop van Zuid en Katendrecht - een skyline van gentrificatie. Helaas kent dit proces ook verliezers. Daarbij, als gevolg, weerspiegelt niet iedere buurt de superdiversiteit die Rotterdam zo typeert. De burgemeester vindt de gentrificering van Rotterdam een positieve ontwikkeling, maar het kan beter.
Over de gast
Ahmed Aboutaleb, PvdA-politicus, is sinds 2009 burgemeester van Rotterdam. Hij bekleedt daarmee de functie als voorzitter van de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders. Bovendien is Aboutaleb verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid van de stad. De burgemeester is begin 2021 begonnen aan zijn derde ambtstermijn. Hij pleit voor meer maatwerk voor de Rotterdammers voor wie dat het hardst nodig is.