Drugscriminelen lijken de afgelopen jaren terrein te winnen van de overheid en oefenen in toenemende mate druk uit op de Nederlandse rechtsstaat. Nu liquidaties niet langer alleen bij criminelen onderling plaatsvinden maar ook bij publieke figuren slaat de landelijke politiek alarm en is het onderwerp drugscriminaliteit steeds meer te horen op het nieuws. Ook in Rotterdam is deze hardnekkige problematiek pijnlijk duidelijk geworden, vijf jaar geleden onderschepte het HARC Team - een samenwerking van de douane, FIOD, Zeehavenpolitie en OM - zo’n 5000 kilo cocaïne in de Rotterdamse haven, afgelopen jaar was dit aantal al meer dan 72.800 kilo cocaïne. Is de politie nog in staat om het tij te keren? Of is het dweilen met de kraan open?
In deze aflevering verkennen we de drugsproblematiek in de Rotterdamse haven met Jan Janse (chef van de Zeehavenpolitie) en Lieselot Bisschop (hoogleraar in de Criminologie). Nadat is gebleken hoe groot het probleem daadwerkelijk is bespreken we met Jan en Lieselot hoe deze problematiek in elkaar steekt, en welke partijen hierbij betrokken zijn.
Uit de podcast
"Het overgrote deel van de drugs dat de Rotterdamse haven binnenkomt, is niet bestemd voor Nederland. Je hoort weleens mensen zeggen: 'laten we het legaliseren in Nederland.' Dat is leuk, maar dan zijn we dus niet van de drugssmokkel af, want die is niet primair voor Nederland bestemd. Het feit dat het een internationale drugshandel is, brengt met zich mee dat veel internationale bendes Rotterdam gebruiken om drugs Europa in te krijgen."
Jan Janse
Districtschef van de Zeehavenpolitie Rotterdam
Enerzijds krijgen we een inzage in de wereld van opsporingsdiensten die zich bezighouden met het bestrijden van drugscriminelen. We varen samen met districtschef van de Zeehavenpolitie Jan Janse door de Rotterdamse haven met de P1, één van de oudste schepen van de nationale vloot van de politie, om een blik te werpen op de immense zeehaven die onlosmakelijk met Rotterdam verbonden is. Ook wandelen we met hoogleraar Criminologie Lieselot Bisschop aan wal, tussen de containerterminals en de bedrijventerreinen van de Waalhaven. We werpen een blik op de Rotterdamse haven die behoort tot één van de grootste havens van de wereld, maar nu geconfronteerd wordt met de daarmee samenhangende illegale smokkelwaren zoals cocaïne. De Rotterdamse haven biedt een enorme hoeveelheid werkgelegenheid en is onmisbaar voor de Nederlandse handelspositie, maar dit geldt eveneens voor de illegale handel.
Wil je meer lezen over onze gentrificatie aflevering? Bezoek dan Rijnmond.nl!
Over de gasten
Jan Janse
Districtschef van de Zeehavenpolitie Rotterdam
Jan Janse is als zoon van een binnenvaartschipper opgegroeid en is daarna zijn liefde voor het havengebied niet kwijtgeraakt. Het is zijn taak momenteel om samen met de diverse teams van de Zeehavenpolitie en de andere betrokken partijen de Rotterdamse haven veilig te houden. Hoewel het met nog een flink aantal andere ‘stuurlui’ aan boord van de Rotterdamse haven best wel eens lastig kan zijn om met verschillende belangen rekening te houden, werkt Jan onverminderd door om de Rotterdamse haven veilig te houden.
Lieselot Bisschop
Onderzoekster en criminoloog
Lieselot Bisschop houdt zich de afgelopen jaren voornamelijk bezig met de drugsproblematiek in de Rotterdamse haven en welke rol de verschillende partijen daarin spelen. In 2020 publiceerde zij samen met haar collega-onderzoekers het onderzoeksrapport genaamd ‘Drugscriminaliteit in de Rotterdamse haven. Aard en aanpak van het fenomeen’. Lieselot leert ons hoe de criminologie nieuwe invalshoeken kan bieden in de aanpak van een fenomeen als drugscriminaliteit, en hoe de verschillende betrokken partijen het beste van wal kunnen steken om gezamenlijk tot een oplossing te komen.