Schulden- Dubbele Schuld

Met Willem Schinkel, Rogier van Reekum en Marjorie Malbons

Nergens in Nederland zitten er zoveel mensen in de schulden als in Rotterdam. Schuld is overal in de stad aanwezig; in de vorm van opstapelende belastingbrieven, bezoeken van deurwaarders en oplopende studieschulden. Is schuld in de eerste plaats een persoonlijk probleem of is het ook een sociale verhouding die getekend wordt door machtsverschillen, klasse of afkomst? Hoe kunnen we schuld in kaart brengen in Rotterdam? En wiens belangen en verhalen worden meegenomen in beleidsmaking en maatschappelijke discussies over schuldenproblematiek?

In deze aflevering van Stadswandelingen gaan wij in gesprek met Marjorie Malbons, Rogier van Reekum en Willem Schinkel over het onderwerp ‘Schulden’. Daar waar schulden vaak aan individuele personen worden toegeschreven, gaan onze gasten in op schuld als diepgewortelde, maatschappelijke kwestie.

Uit de podcast

"Goederen en diensten zijn schaars, en dus zijn wij iets verschuldigd aan de maatschappij. We moeten allemaal hard rennen om überhaupt iets te krijgen, iets te verzekeren voor onszelf. De meest basale levensmiddelen, de middelen om te leven, daar moeten we voor arbeiden. Dus er is altijd een staande claim op ons lijf, omdat we eigenlijk al schuld hebben zodra we geboren worden. Want ja, er is schaarste."

Willem Schinkel

Socioloog, filosoof, universitair docent

Marjorie vertelt vanuit haar ervaring in en met het schuldensysteem over de discrepantie tussen de burgerlijke en de gemeentelijke cultuur die heerst omtrent dit onderwerp. Lopend door Ijsselmonde beschrijft zij wat de struikelblokken zijn voor mensen die in de schulden zitten. Zij vertelt over haar stichting MAIT die opgericht is met het idee om de menselijke maat, oftewel het serieus nemen van de vragen, gevoelens en behoeften van mensen, terug te brengen in schuldhulpverlening. Tijdens onze wandeling langs schuld instanties op de Laan op Zuid delen Rogier en Willem hun analyse van de schulden maatschappij. Zij lichten toe hoe het schuldensysteem bestaande machtsverhoudingen en ongelijkheden in stand houdt en vergroot. Hun verhaal is geen betoog voor het alternatief voor deze schulden-orde, maar een oproep om samen op zoek te gaan naar manieren om betekenisvol, en met minder geweld, met elkaar te leven.

Over de gasten

Willem Schinkel
Socioloog, filosoof, universitair docent

Willem Schinkel (1976) is socioloog, filosoof en auteur van onder meer Theorie van de kraal in samenwerking met Rogier van Reekum, waarin ze het onder andere hebben over hoe machtsstructuren schulden relaties reproduceren en hoe schuld vice versa sociale ongelijkheden reproduceert. Willem is bijzonder hoogleraar sociale theorie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Foto van Rogier van Reekum

Rogier van Reekum
Socioloog,  universitair docent

Rogier van Reekum (1980) is socioloog en auteur van onder meer Theorie van de kraal in samenwerking met Willem Schinkel, waarin ze het onder andere hebben over hoe machtsstructuren schulden relaties reproduceren en hoe schuld vice versa sociale ongelijkheden reproduceert. Rogier is assistant professor aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Frank de Roo

Marjorie Malbons
Oprichter stichting MAIT

Marjorie Malbons is oprichter van stichting MAIT, een schuldhulpverlening die Rotterdammers helpt uit de schulden te komen. Als ervaringsdeskundige weet Marjorie wat voor complexiteiten er komen kijken bij een leven in en met schuld. Samen met haar collega’s van stichting MAIT probeert Marjorie de weg uit schulden zo laagdrempelig, toegankelijk en menselijk mogelijk te maken voor alle Rotterdammers. 

Route

Route met Willem Schinkel en Rogier van Reekum
Route met Marjorie Malbons

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen