Ooit was repararen een vaardigheid die je van huis uit mee kreeg. Het project “Transformatief V/Herstelwerk” herstelt de kunst van het verstellen in ere, om zo de transitie naar een cultuur waarin reparatie de norm is een handje te helpen.
Wat bestuderen we?
Verstelwerk heeft een grote culturele en sociale betekenis: lang vormden handwerkkringen belangrijke sociale constellaties waar (meestal) vrouwen technische vaardigheden deelden en sociale netwerken onderhielden. Meer recentelijk zijn feministische en queer craft circles plekken waar zowel spullen als hun mensen worden opgelapt.
In het project "transformatief v/herstelwerk" onderzoeken we hoe we verstelwerk kunnen inzetten als een belichaamde en affectieve praktijk van denken-met materiële objecten. Dat doen we door middel van:
Het onderzoeken en beoefenen van concrete transformatieve reparatiepraktijken. Denk daarbij aan zichtbare versteltechnieken, die blijvend onderdeel worden van de herstelde objecten
Het onderzoeken van transformatief verstelwerk als metafoor voor een op herstel gerichte levenshouding, een "mending mindset", die de meerwaarde inziet van herstellen en repareren ten opzichte van renoveren, recyclen en uiteindelijk afdanken.
Hoe bestuderen we?
In dit project komen de onderzoeks- en creatieve praktijken samen. Vanuit transdisciplinaire samenwerking tussen wetenschappers, kunstenaars en vaklui onderzoeken we wat en hoe de techniek en esthetiek van transformatief v/herstelwerk kan bijdragen aan pedagogische, institutionele en sociale transformaties. Binnen deelprojecten gericht op lokale vraagstukken experimenteren we met het ontwerpen van reparatieve interventies op de korte termijn.
De workshops die we ontwikkelen en organiseren bieden deelnemers concreet een nieuwe set vaardigheden en instrumenten voor praktische reparaties, en genereren tegelijkertijd input voor theoretisch, empirisch en speculatief onderzoek naar het transformatieve potentieel van "transformatief v/herstelwerk”.
Over de onderzoeker
Sanne Koevoets doet onderzoek naar gefeminiseerde, en daardoor vaak ondergewaardeerde, gemarginaliseerde en onzichtbare beroepen en praktijken. Als onderzoeker verbonden aan het Platform voor Design, Impact en Transitie (DIT) richt zij zich op reparatie-, herstel- en verstelwerk als concept, praktijk, en ethos voor een planeet in crisis. Aan het Erasmus University College doceert zij Intersectionele Media- en Cultuurwetenschappen.
Werk met ons mee
Je kunt op de volgende manieren bijdragen aan het project:
Neem deel aan een van de verstelworkshops aangeboden door DIT of onze partners.
Deel je vaardigheden en kennis van versteltechnieken met de projectleider en word medeorganisator van verstelworkshops.
Neem contact op om een workshop te organiseren voor een van je cursussen, projecten of evenementen.
Neem contact op met Sanne bij koevoets@euc.eur.nl