Teresa Bazarra Urquidi wil een stem geven aan studenten die een beurs ontvangen

Teresa Bazarra Urquidi

Teresa Bazarra Urquidi (27) studeerde Journalism and Humanities aan de Universiteit Carlos III van Madrid en doet nu haar master Arts, Culture and Society aan de Erasmus Universiteit. Haar passie en doel: schijnbaar contrasterende werelden samenbrengen op een manier die mensen en de samenleving helpt. We spraken met haar over de impact van de Erasmus Trustfonds Beurs op haar carrière.

Hoe zit het met al die contrasten in je leven?

(Lacht) Ja, daar hou ik van! Ik denk dat ik daarom Journalism en Humanities heb gestudeerd in Spanje. Het was echt moeilijk voor me om de keuze te maken. Ik voelde me aangetrokken tot verschillende werelden, maar uiteindelijk realiseerde ik me dat ze zoveel gemeen hadden. Neem bijvoorbeeld de creatieve en culturele industrieën. Zij hebben duidelijk mensen nodig die weten wat ze moeten communiceren en hoe ze hun boodschap moeten overbrengen. Ik denk dat als je vaardigheden en waarden leert die verschillende werelden met elkaar delen, beide werelden daarvan profiteren.

Om dezelfde reden doe ik nu mijn master Art, Culture, and Society. Het onderwerp lijkt misschien heel breed en breed, maar ik denk juist dat dit specifieke curriculum heel zinvol is. Niet alleen zijn de culturele en kunstindustrieën zelf erg crossdisciplinair, maar je hebt ook mensen nodig met vaardigheden op het gebied van strategie en cultureel management die tegelijkertijd inzicht hebben in de sociologische motieven en de behoeften van het publiek.

Wat bracht jou naar de EUR en wat betekent de beurs voor jou?

Na het behalen van mijn diploma heb ik gewerkt als cultureel manager bij een theatergezelschap, als journalist bij een radiostation en als consultant bij een creatief bureau. In 2023 begon ik een culturele nieuwsbrief over toegankelijke en interessante culturele evenementen in Madrid. Ik besefte toen dat ik mijn carrière en mijn tijd wilde besteden aan het dichterbij brengen van kunst en cultuur. Als ik een museum, een boekwinkel of een bibliotheek binnenstap, voel ik me meteen thuis en veilig. Ik wil ruimtes creëren die als een soort schuilplaats voor me zijn.

Helaas is een interdisciplinaire aanpak niet zo gebruikelijk bij postdoctorale opleidingen in cultureel management in Spanje. Ik was op zoek naar verschillende masters in Europa en toen vond ik deze. Het voelde precies goed, dus ik schreef me in en werd aangenomen! Ongelooflijk nieuws, natuurlijk. Maar toen had ik zoiets van: Hoe ga ik dit eigenlijk betalen? Ik had een beurs aangevraagd, maar achtte mijn kansen niet erg groot.

Na twee maanden kreeg ik een e-mail. Ik weet nog dat ik ziek in bed lag en met één oog open mijn mail op mijn laptop bekeek. Toen ik las dat mijn beurs was goedgekeurd, sprong ik uit bed. Ik denk dat ik meteen genezen was! Het was nog beter nieuws dan dat ik was aangenomen voor de master zelf.

Hoe heeft je master je toekomstige focus beïnvloed?

Het inspireert me enorm. Erasmus Universiteit Rotterdam heeft veel internationale studenten en er zitten zoveel mensen uit verschillende landen en met verschillende achtergronden bij elkaar in één klaslokaal. En ik vind het geweldig hoe we worden aangemoedigd om toe te passen wat we studeren.

Het enige nadeel is dat ik nu meer dan ooit open sta voor alle mogelijkheden. Maar ik heb het teruggebracht tot drie verschillende paden: deel uitmaken van een cultureel bemiddelingsteam in een culturele instelling of museum, gericht op kunsteducatie of publieksparticipatie. Of werken aan creatieve en duurzame stedenbouwkundige projecten, zoals het ontwerpen van cultureel overheidsbeleid. Of gewoon in culturele centra. Maar misschien ook in een internationale context, werkend voor een NGO. Oh, zijn dat er meer dan drie? (Lacht)

Wat is jouw reden om de Erasmus Charity Run te steunen?

Ik wil laten zien waar het geld naartoe gaat door de mensen die het ontvangen een stem te geven. In het licht van de recente bezuinigingen van de overheid op het hoger onderwijs, wil ik het belang van de Erasmus Trustfonds Beurzen benadrukken. Nu het openbaar onderwijs steeds minder steun krijgt van de overheid, zijn deze beurzen essentieel.

 

De Erasmus Charity Run is een sponsorloop waarbij je geld inzamelt voor studenten met als droom een studie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Samen met andere deelnemers ren je voor een goed doel waarbij je ook geld ophaalt voor Scholarship Students. 
 

Wil je ook helpen beurzen te financieren voor getalenteerde studenten zoals Teresa? Steun een of meer deelnemers aan de Erasmus Charity Run via deze link.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen