Vandaag is het World Day for Cultural Diversity. In 2002 kozen de Verenigde Naties de datum 21 mei als dag ter bevordering van diversiteit en interculturele dialoog. Het voeren van dialogen is essentieel om elkaar te begrijpen. De huidige ontwikkelingen en onrust in de wereld laten zien hoe belangrijk dialoog is om verbonden te blijven.
Bij het Vital Cities and Citizens (VCC) Erasmus Initiative wordt veel onderzoek gedaan naar de voordelen en uitdagingen van cultureel diverse steden. We stellen je graag voor aan Isabel Awad, universitair hoofddocent aan de afdeling Media en Communicatie en VCC-leider op het gebied van Inclusieve Steden en Diversiteit.
Isabel, kun je ons iets meer vertellen over je onderzoek, met name naar culturele diversiteit?
"Ik ben geïnteresseerd in hoe culturele diversiteit zich vertaalt in kwesties van sociale rechtvaardigheid. Communicatie speelt hierbij een centrale rol. In mijn onderzoek heb ik gekeken naar hoe er over migranten, mensen in armoede, gemeenschappen en anderen wordt gesproken in het publieke discours (in de media, maar ook in het beleid en de academische wereld) en, wat cruciaal is, naar strategieën om dominante voorstellingen tegen te gaan. Op dit moment bestuderen we in Rotterdam bijvoorbeeld de taal die sommige maatschappelijke organisaties gebruiken tijdens hun inzet voor een meer inclusieve stad."
Waarom zijn dagen als World Day for Cultural Diversity en bijvoorbeeld Diversity Day belangrijk?
"Ik hoop dat ze belangrijk zijn, maar we moeten dat niet als vanzelfsprekend beschouwen. 'Diversiteit' is een lastig woord. Er is veel onderzoek dat laat zien hoe de term vaak wordt gebruikt om "exotisch" eten, kledingstijlen en toerisme te verkopen. Het kan er zelfs toe bijdragen dat praten over ongelijkheid en de roep om sociale rechtvaardigheid verstomd raakt, precies de dingen waarvan ik hoop dat we ons er op een dag als vandaag en altijd mee bezighouden."
Voor ons bij IDEA Center staat culturele diversiteit elke dag centraal, vandaag zetten we het extra in de schijnwerpers.