Wil je twee pizza's kopen met bitcoin? Dat is dan 23 euro extra aan transactiekosten!

Bitcoin wordt beschouwd als een instabiele maar veelbelovende investering. Velen zien het zelfs als de betaalmethode van de toekomst. Hebben ze gelijk? In een artikel van NRC geeft hoogleraar monetaire economie aan Erasmus School of Economics Ivo Arnold zijn mening over de geloofwaardigheid van bitcoin als betaalmiddel. 

In het begin van oktober 2020 kostte een bitcoin 9.000 euro. De mensen die toen bitcoin gekocht hebben en die ook vastgehouden hebben, hebben een flinke klapper gemaakt: bitcoin is nu meer dan 50.000 euro waard. Andere verhalen klinken echter eerder als een horrorverhaal, gezien de keuzes die sommige mensen vroeger gemaakt hebben: toen de Amerikaanse software-ontwikkelaar Laszlo Hanyecz in 2010 twee pizza's kocht voor 10.000 bitcoin, had hij nooit kunnen weten dat deze hoeveelheid bitcoin hem anno 2021 meer dan 500 miljoen euro rijker had gemaakt.

Volatiel

Deze voorbeelden leiden tot de volgende conclusie: bitcoin kan je rijk maken, maar is te grillig om als stabiele valuta te dienen. Arnold gaat nog een stap verder: ‘Ik zou het niet eens een coin willen noemen. Het is een speculatieve belegging. De bitcoin is ontzettend volatiel en dat is geen gunstige eigenschap voor een munt. Mensen zien het vooral als iets om snel rijk mee te worden, niet iets om je dagelijkse boodschappen mee te doen, vanwege het hoge risico. Vanaf het moment dat je iets besluit te kopen en je dit daadwerkelijk doet, kan de waarde al veranderd zijn'.

Eén van de grote problemen met bitcoin, is dat een transactie vaak gepaard gaat met flinke transactiekosten. Als je een betaling maakt, moet de transactie geregistreerd worden in de blockchain. Dit systeem is onderhavig aan verbeteringen, maar nog steeds op veel platforms die je de mogelijkheid bieden om bitcoin om te zetten in andere valuta, afhankelijk van mensen. Aangezien de populariteit van bitcoin alleen maar toeneemt, neemt de frequentie van transacties ook toe en is het aannemelijk dat dit in de toekomst alleen nog maar meer wordt. Op momenten dat veel transacties verwerkt moeten worden, zijn deze mensen een belemmering voor een soepele stroom van betalingen. Mensen die dan bereid zijn om meer te betalen teneinde hun betaling sneller te laten registreren, zullen ook eerder bediend worden. Deze mensen, miners geheten, zullen de betalingen met de hoogste transactiekosten eerst registreren, aangezien deze kosten opbrengsten zijn voor de miners. Of je als consument deze kosten oploopt, is afhankelijk van het platform dat je gebruikt. Bijvoorbeeld Coinbase, een van de meest populaire platforms, heeft een overeenkomst gesloten met een bedrijf dat BitPay heet. Dit houdt in dat consumenten op dat platform geen transactiekosten betalen, omdat deze partijen bepalingen hebben opgesteld om dit te verijdelen.  

Laatste overwegingen

Arnold: 'Als bitcoin echt zo’n goed betaalmiddel was, had het al in de lift gezeten. Kijk naar Tikkie, of Apple Pay. Sinds die geïntroduceerd zijn, zijn veel mensen het gaan gebruiken. Als iets meerwaarde heeft als betaalmiddel, pikt het publiek het snel op. Dat is bij bitcoin niet gebeurd'. Men raakt al snel de echte significantie van een hype uit het oog, in het bijzonder bij bitcoin. De transacties op wereldwijd niveau in januari en februari waren samen goed voor 1,6 miljard dollar, wat inderdaad een record is voor bitcoin. Dit is echter in vergelijking met andere geldstromen verwaarloosbaar. Om een voorbeeld te geven: verkopen door winkels in alleen de Verenigde Staten in januari zijn al goed voor 568,2 miljard dollar. 

Professor
Meer informatie

U kunt het volledige artikel van NRC, 20 maart 2021, hierboven downloaden. 

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen