Het publieke vertrouwen in de wetenschap is in toenemende mate in het geding. De onderzoekscultuur laat een gebrek aan zorgvuldigheid en wetenschappelijke integriteit zien. De consequenties van wetenschappelijk wangedrag raken iedereen: het schaadt wetenschappers, beleidsmakers, bestuurders en maatschappij. De vraag ‘wat kunnen we er aan doen?’ is de hoofdvraag van het congres Research Integrity: Challenges, Commitments, Culture op 18 juni 2015 in het Erasmus MC.
Hoofdsprekers zijn professor Lynn Stout (New York) en professor Ann Tenbrunsel (Indiana).
Lynn Stout laat zien hoe mensen tot ongewenst gedrag komen, en dit gevoelsmatig en moreel, afkopen. Geldt iets soortgelijks voor onderzoekers? Werkt de beloningsstructuur van onderzoek minder gewenst gedrag in de hand? Met als gevolg minder bereidheid tot samenwerken, minder betrouwbaar en transparant gedrag, berekenender en eerder gaan voor eigen gewin? Zonder dat zij zich daarover erg bezwaard voelen?
Ann Tenbrunsel laat zien dat mensen te rooskleurig denken over het eigen gedrag. Het positieve zelfbeeld blijft lang ongeschokt. Zo beweren onderzoekers bij hoog en laag dat zij zich niet laten beïnvloeden door financiers. Zij niet, echt niet. Maar in werkelijkheid blijkt dat wel het geval, zo is aangetoond. Onderzoekers blijven de bias ontkennen die er wél is.
Het congres omvat daarnaast theater en workshops. De organisatie is in handen van de afdeling Medische Ethiek en Filosofie van de Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van het Erasmus MC.
- Meer informatie
www.erasmusmc.nl/ethiek
Meer informatie of aanmelden via press@erasmusmc.nl