Lunchlezing door Peter Achterberg: waar ligt de grens tussen gezond sceptisch-zijn en stellen dat wetenschap ook maar een mening is?
Vaccinaties, de stijging van de zeespiegel of aerosolen; ‘de wetenschap’ is meer dan ooit aanwezig in ons leven. Tegelijkertijd wordt deze vorm van kennis steeds meer in twijfel getrokken door bijvoorbeeld antivaxers, klimaatontkenners of complotdenkers. Is dit een gevaarlijke ontwikkeling of juist een positieve?
In deze lunchlezing onderzoekt socioloog Peter Achterberg het fenomeen van epistemologische twijfel – het idee dat wetenschap ook maar gewoon een mening is. Is iedereen hier vatbaar voor? Wie zijn deze mensen en waarom wordt wetenschappelijke kennis op deze manier in twijfel getrokken? Is het een kwestie van ‘alles of niets’ (je vertrouwt de hele wetenschap) of kun je er heilig van overtuigd zijn dat bijvoorbeeld de evolutietheorie klopt, maar dat de aarde plat is?
Waar ligt de grens tussen gezond sceptisch-zijn en stellen dat wetenschap ook maar een mening is?
- Spreker
- Meer informatie
Dit is de eerste lunchlezing in een reeks over werkelijkheid, kennis en geloof, georganiseerd door de Academiecommissie MFVR en Studium Generale EUR.
- Gerelateerde links
- Meer evenementen van Studium Generale