Werkgevers lopen hopeloos achter in het werven van personeel

"Een banenmarkt waar sollicitanten zich aan werkgevers konden presenteren, ridicuul", zegt arbeidssocioloog Fabian Dekker. Hij geeft in het AD commentaar op de manier waarop werkgevers op dit moment personeel zoeken.

Niet meer van deze tijd

"Het zou precies andersom moeten zijn: het bedrijfsleven dat zich aan werkzoekenden presenteert. De wereld is veranderd. Een kraampje met een folder en gratis pen is niet meer de manier om personeel te werven. Jongeren hebben wat te kiezen, het is een werknemersmarkt. Ze weten dat ze schaars zijn."

In Rijnmond staan, net als in andere regio's, tienduizenden vacatures open. Landelijke CBS-cijfers laten een negatief record zien: 143 vacatures op 100 werkzoekenden. Winkels, supermarkten, transporteurs, horeca, havenbedrijven: welke sector zit ní­et om personeel verlegen?

Mismatch

Dekker spreekt voor de Rotterdamse situatie van een mismatch, met een hoofdletter 'M'. "Je hoeft geen wiskunde gestudeerd te hebben om te zien dat hier iets fout gaat. Er zijn 36.000 vacatures, maar het arbeidspotentieel dat niet wordt benut, bestaat uit ruim 100.000 mensen. Dat zijn parttimers die extra uren willen maken, studenten, uitkeringsgerechtigden, statushouders of mensen met een gezondheidsbeperking. Waarom worden die niet ingezet?"
 

Meer informatie

Lees de suggesties van Fabian Dekker in het AD.

Gerelateerde content
Er is nog nooit zo’n gigantisch personeelstekort geweest in de haven van Rotterdam als nu. Arbeidssocioloog Fabian Dekker doet onderzoek naar werkgelegenheid in
birdview Rotterdamse haven

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen