Wat creëert een voetbalgrootmacht?

VARAgids - BNNVARA

Thomas Peeters, universitair hoofddocent aan Erasmus School of Economics, geeft zijn kijk op de vraag waarom een klein land zoals Uruguay goed is in voetbal, maar een wereldmacht zoals China niet. Dit deed hij in een artikel van de VARAgids van BNNVARA. 

Volgens Peeters zijn er meerdere factoren die de prestaties van een land beïnvloeden in het internationale voetbal. De meest voorkomende factoren die zichtbaar zijn volgens hem is dat er veel mensen moeten zijn, die niet in armoede zijn opgegroeid. China heeft daarin veel slagen gemaakt en zou juist een goede speler horen te zijn op het internationaal voetbalniveau. Daarnaast kunnen goede prestaties van een land andere spelers weer beïnvloeden om ook mee te willen doen. 

Een andere factor die belangrijk is, is het klimaat. Over het algemeen zijn temperaturen rond de 15 graden gemiddeld volgens Peeters het beste. Toch zijn er landen die zich goed hebben aangepast. Zo heeft IJsland verwarmde voetbalvelden en overdekte velden. Het landsbestuur heeft overigens vaak niet zo’n grote invloed. In Europa zijn het vooral private investeerders waar de clubs het van moeten hebben. Vervolgens valt de efficiëntie van een land op voetbalgebied te zien door hoeveel mensen naar het buitenland reizen. Minder ontwikkelde landen moeten die internationalisering volgens Peeters omarmen, om zo verder te kunnen ontwikkelen. 

Universitair Hoofddocent
Thomas Peeters, universitair hoofddocent aan Erasmus School of Economics
Meer informatie

U kunt het volledige artikel van VARAgids, 10 juni 2024 , hierboven downloaden.  

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen