Waarom ongelijkheid van belang is voor veerkracht: Rechtvaardige veerkracht in de Delta

Nieuw onderzoeksrapport van GovernEUR in opdracht van Resilient Delta werpt licht op de noodzaak van een inclusieve aanpak
Illustratie van De Hef

In de huidige wereld, waarin we te maken hebben met talloze crises zoals klimaatverandering, energieschaarste, de COVID-19-pandemie en inflatie, staat het opbouwen van veerkracht bovenaan de agenda. Maar wat betekent veerkracht eigenlijk als niet iedereen dezelfde kansen heeft om veerkrachtig te zijn?

Een stressfactor overkomt niet iedereen in gelijke mate. Ongelijkheid vergroot de impact van stressoren en de kwetsbaarheid van individuen en gemeenschappen. Dit besef vraagt om een aanpak die bestaande ongelijkheden erkent en aanpakt. In opdracht van het Resilient Delta Initiative heeft GovernEUR een studie uitgevoerd met de titel "Why inequality matters to resilience: Just resilience in the Delta" om de ingewikkelde relatie tussen sociale veerkracht en ongelijkheid te belichten.

Inzicht in de spanning tussen veerkracht en ongelijkheid

Het onderzoek van GovernEUR gaat in op de relatie tussen sociale veerkracht en ongelijkheid, toegespitst op de context van het Deltagebied. Het onderzoek belicht zeven mechanismen die de spanningen tussen veerkracht en ongelijkheid blootleggen. Deze mechanismen benadrukken de dringende behoefte aan een concept dat "rechtvaardige veerkracht" wordt genoemd, dat gelijke toegang tot hulpbronnen benadrukt en tegelijkertijd erkent dat bestaande ongelijkheden voor iedereen in de weg staan.

Erasmus bridge

Onthulling van de principes van rechtvaardige veerkracht

De uitkomsten van het onderzoek leggen de basis voor een nieuw paradigma van rechtvaardige veerkracht en bieden cruciale inzichten voor beleidsmakers, onderzoekers en ontwerpers van welzijnsbeleid. Het onderzoeksteam van GovernEUR identificeert een reeks principes die als leidraad kunnen dienen voor de ontwikkeling, het ontwerp en de evaluatie van toekomstige initiatieven die gericht zijn op het bevorderen van rechtvaardige veerkracht. Deze principes pleiten voor een alomvattende en inclusieve aanpak die ongelijkheden erkent en probeert te herstellen. Door deze principes mee te nemen kunnen beleidsmakers effectievere en rechtvaardigere strategieën creëren om veerkracht op te bouwen binnen gemeenschappen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen