Deze vraag staat centraal in het onderzoek waarop Janny Bakker-Klein op 4 december promoveert. Zij concludeert, 5 jaar na de transitie van zorg van het Rijk naar gemeenten, dat veranderingen in het sociaal domein langzaam gaan. En ook ziet ze dat ‘veel professionals het goede doen, ondanks het systeem’.
Bakker-Klein startte haar onderzoek uit verwondering over de schrijnende situaties die ze in haar beroepsleven tegenkwam in het brede sociaal domein (zorg, sociaal werk, asielzaken). Ze werkte onder meer als directeur van Nierstichting Nederland en als wethouder in de gemeente Huizen.
Een groep in plaats van mensen
Uit haar onderzoek blijkt dat een van de problemen in het sociaal domein is dat er te abstract wordt gedacht. Het systeem ziet een groep, bijvoorbeeld daklozen, terwijl vrijwilligers een mens zien. Ook de onvoorspelbaarheid van het werk en de reacties van cliënten is een lastig gegeven voor veel beleidsmakers.
Ruimte voor de professional
Er is een kloof tussen het systeem en de realiteit voor veel zorgverleners. Het kost tijd om die kloof te overbruggen maar het is niet onmogelijk, stelt zij. Wel is het zaak dat de professional in het sociaal domein ruimte krijgt om creatieve oplossingen te verzinnen.
Lees ook het interview met Janny Bakker-Klein op zorgwelzijn.nl: ‘Veel professionals doen wat nodig is, ondanks het systeem’
Janny Bakker-Klein publiceerde onlangs een opiniestuk in dagblad Trouw: ‘Voor de beste aanpak moet je als gemeente ongelijke mensen soms ongelijk behandelen’
Promotie
Op woensdag 4 december 2019 om 09:30 uur verdedigt J. Bakker-Klein haar proefschrift, getiteld: ‘Anders kijken. Een zoektocht naar responsiviteit in het sociaal domein’.
Diezelfde middag vindt om 15:00 uur naar aanleiding van haar promotie een symposium plaats, in samenwerking met Movisie en Platform Sociale Vraagstukken.
- Meer informatie
Persvoorlichting Erasmus Universiteit Rotterdam, T (010) 408 1216 E press@eur.nl
Meer nieuws ontvangen? Schrijf je in voor de Erasmus Nieuwsbrief.