Binnenkort kan er voor het eerst op de beurs gehandeld worden in water. De grootste derivatenbeurs ter wereld, CME in Chicago, wil later dit jaar als eerste een ‘waterprijs’ lanceren. Mary Pieterse-Bloem, hoogleraar financiële markten en Global Head Fixed Income bij ABN Amro, legt uit wat de obstakels zijn voordat de waterprijs een belangrijke rol op de financiële markt kan gaan spelen.
Markt voor termijncontracten
Het zou gaan om een markt voor termijncontracten. Dit zijn contracten waarin kopers en verkopers een prijs op een bepaalde datum in de toekomst vastleggen. Grootverbruikers van water en beleggers kunnen zich op deze manier indekken tegen droogte en daarmee duurder water in de toekomst. De waterprijs op de beurs in Chicago wordt afgeleid van daadwerkelijke transacties met water in Californië. De beleggers kopen het water dus niet fysiek, maar kopen het risico op een prijsstijging wel af.
Obstakels
Een belangrijke Amerikaanse toezichthouder is positief tegenover de nieuwe ontwikkelingen. ‘Derivaten gelinkt aan de prijs van water worden voor bedrijven en beleggers essentieel om de toenemende risico's van klimaatverandering het hoofd te bieden’, zei hij. Toch zijn er nog wat obstakels voordat de waterprijs een rol van betekenis gaat spelen op de financiële markten. ‘Er is geen wereldmarkt voor water’, zegt Pieterse-Bloem. ‘Als een reservoir in Californië leeg is, bijvoorbeeld omdat er bosbranden geblust worden, betekent dat niet dat we hier in Nederland ook een probleem hebben. Ik vermoed dat de waterprijs op basis van Californië dus niet universeel bruikbaar is. Dat is best wel jammer, maar het nut voor bedrijven in Californië zal er zeker zijn.’
- Professor
- Meer informatie
Het volledige artikel van het NOS van 26 september 2020, kunt u hier vinden.