Voor het eerst hebben alle Afrikaanse elftallen een Afrikaanse coach op een WK

Kameroen, Ghana, Marokko, Senegal en Tunesië hebben allemaal een trainer uit eigen land op het WK voetbal. Dat is nooit eerder voorgekomen. Vaak hadden Afrikaanse landen een Europese coach. Velen zien dit als een keerpunt. Volgens Jacco van Sterkenburg, bijzonder hoogleraar racisme, media en voetbal, zijn we er nog niet. "Afrikaanse spelers krijgen nog veel te maken met stereotypen als ze coach willen worden", zegt hij in de podcast ‘Het kwartier’.

Last van stereotypering

In veel interviews geven zwarte ex-voetballers die coach wilden worden aan dat ze last hebben van stereotypen. "Er is het idee dat zwarte spelers snel en sterk zijn, maar geen goede leidinggevenden zijn. Daarom zie je op het veld natuurlijk wel een grote vertegenwoordiging van Afrikaanse spelers, maar weinig zwarte coaches. Clubeigenaren hebben ook vaak een beeld van een witte man als ze aan een coach denken."

"Om coach te kunnen worden, moet je eigenlijk ook onderdeel zijn van informele netwerken. Die bestaan vaak uit witte mannen”

Zwarte coach heeft vaak imposante carrière

"Je ziet dat zwarte spelers die wel coach geworden zijn, zoals Vincent Kompany, vaak al binnen de ploeg een leiderschapsrol vervulden én een heel imposante carrière hebben gehad. Bij witte coaches is dat niet per se nodig. Om coach te kunnen worden, moet je eigenlijk ook onderdeel zijn van informele netwerken. Die bestaan vaak uit witte mannen”, vertelt Jacco.

"Je kunt spreken van een glazen plafond. En het is heel moeilijk om dat plafond te breken. De vijf coaches op het WK zijn hopelijk een indicatie dat dit verbetert in de toekomst."

Docu over racisme en discriminatie in het voetbal

Jacco van Sterkenburg is ook te zien in de nieuwe documentaire ‘Allemaal gelijk?’. De documentaire gaat over racisme en discriminatie in het Nederlandse voetbal en wordt gepresenteerd door Humberto Tan.

Discriminatie in het Nederlandse voetbal is hardnekkig blijkt uit de documentaire. “Onbewuste vormen van racisme zijn zo diepgeworteld. Ze zijn zo normaal geworden dat we ons daar eigenlijk niet van bewust zijn. We worden er ook niet op aangesproken. Met name bedoel ik dan witte mannen. Zwarte mensen zijn zich daar veel meer bewust van”, vertelt Jacco in de documentaire.

“Stereotypering is een voorbeeld van onbewust racisme. Witte mannen associeer je sneller met leiderschap. Dat gebeurt onbewust omdat we op tv vaak witte leiders zien. Dat is in het voetbal ook zo. Voetbalcoaches zijn vaak witte mannen. Het is goed om je daar bewust van te zijn.”

Bekijk de hele documentaire

Allemaal Gelijk? - Een film over racisme en discriminatie in het Nederlands voetbal

Onderzoeker
Meer informatie

Luister naar de podcast ‘Het Kwartier’ of het lees het hele artikel op de VRT-website: www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/11/25/afrikaanse-coaches-wk/

Alles over de documentaire ‘Allemaal gelijk?’: veiligewedstrijd.nl/

Gerelateerde content
De racistische bejegening van Excelsior-voetballer Ahmad Mendes Moreira door supporters van FC Den Bosch afgelopen zaterdag 16 november, was een veelbesproken…
Voetbalspelerd door Jannik Skorna via unsplash.com
Jacco van Sterkenburg legt in NRC uit wat de kracht en kwetsbaarheden zijn van de 'Rooney Rule'.
Voetbal in een voetbalstadion.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen