Casper de Vries, emeritus hoogleraar monetaire economie aan Erasmus School of Economics, kwam aan het woord over de nieuwe financiële wereldorde in een artikel van het Financieel Dagblad. Waar er in 1944 in Bretton Woods een mondiaal wisselkoerssysteem is opgezet, is de financiële wereldorde toch aan verandering toe na al die jaren.
Door de komst van de euro is de eurozone al 25 jaar een grote uitzondering vergeleken met de vrije wisselkoersen in de rest van de wereld. Zo is er in de eurozone nu eigenlijk een systeem van vaste wisselkoersen, zonder de mogelijkheid om te devalueren. Volgens de Vries zijn eurolanden daardoor aan nog maar één actie toegewezen om hun concurrentiepositie te verbeteren. Dit is namelijk ervoor zorgen dat hun lonen minder hard stijgen dan elders in de muntunie. Dit is in de afgelopen jaren gebeurd in een aantal landen, wat politiek pijnlijk kon zijn. Voorheen was er nog sprake van de gouden standaard, waar de munt gekoppeld is aan goud. Dit is nu niet meer aan bod, waardoor geld volgens de Vries fiatgeld geworden is, gebaseerd op vertrouwen.
Volgens de Vries zit een terugkeer van een internationaal wisselkoerssysteem er waarschijnlijk niet in. Er is namelijk geen goed mechanisme om naleving af te dwingen, iets wat we ook al binnen de kunnen eurozone zien. Daarnaast zijn er steeds meer grote spelers, waardoor een overeenkomst maken nog heel moeilijk kan blijken.
- Professor
- Meer informatie
U kunt het volledige artikel van FD, 27 juni 2024, hierboven downloaden.