Vernieuwend onderzoek naar cybersecurity van start

Binnen het Centre for the Law & Economics of Cyber Security (CLECS) van de Erasmus Universiteit Rotterdam worden vanaf januari 2022 drie promotieplekken gecreëerd op het gebied van cybersecurity. Ze zijn een direct gevolg van de grote behoefte uit het werkveld aan meer wetenschappelijke expertise op dit gebied: Ahold Delhaize alsmede het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) maken deze posities mede mogelijk.

Directeur van het CLECS, Bernold Nieuwesteeg: "Als centrum, maar ook als de gehele universiteit, zijn we ons altijd bewust van de maatschappelijke impact die we kunnen maken met ons wetenschappelijk onderzoek. Dit gebeurt steeds vaker in samenwerking met partners uit het werkveld. Met deze onderzoeken wordt zowel het bedrijfs- als overheidsperspectief van cybersecurity belicht, waardoor we hopen dat een heel breed spectrum aan organisaties hier iets aan heeft."

Een smeltkroes van expertises

"Voor een complex en relatief nieuw onderwerp als cybersecurity is een smeltkroes van expertises nodig: disciplines als rechten, economie, bestuurskunde, politicologie en engineering komen in dit project samen. Daarom is het extra waardevol dat  Erasmus Universiteit Rotterdam ook hier intensief zal samenwerken met de universiteiten van Leiden en Delft," aldus Nieuwesteeg.

Samenwerking met werkveld

De promotieplek binnen het ministerie van I&W moet inzicht geven in de manier waarop cybersecurity binnen de organisatie en haar sectoren verder kan worden verbeterd. Hier wordt bijvoorbeeld gekeken welke juridische en beleidsmatige knelpunten de cyberweerbaarheid van vitale sectoren belemmeren. Het onderzoek dat vanuit Ahold Delhaize wordt gefinancierd zal zich richten op de vraag of het mogelijk is om de effectiviteit en efficiëntie van diverse cybersecuritymaatregelen te analyseren en wat de return on investment is van de maatregelen. 

De invulling van het derde project wordt nader bepaald vanuit het Leiden-Delft-Erasmus Universities-samenwerkingsverband. Deze plek wordt inhoudelijk verbonden aan de twee eerder genoemde projecten.

Gerelateerde content
Cyberaanvallen zijn big business. Organisaties betalen veel losgeld. Rechtseconoom Bernold Nieuwesteeg vertelt waarom dit een slechte ontwikkeling is.
Dit werd onderzocht door criminologen van Erasmus School of Law en Universiteit Leiden.
Hacker
Bernold Nieuwesteeg, directeur van het CLECS, stelt dat de verantwoordelijkheden van softwareleveranciers vergroot en vastgesteld moeten worden.
Bernold Nieuwesteeg

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen