De kennis die mensen hebben opgeslagen in hun brein stelt hen in staat om taal te gebruiken, op een logische manier te handelen, dingen te onthouden en te redeneren. Mentale kennis blijkt echter enorm flexibel te zijn. Een mentale voorstelling wordt voortdurend aangepast aan de context waarin hij nodig is. Daarover spreekt prof. dr. Diane Pecher, bijzonder hoogleraar Psychologie, in het bijzonder cognitie en representies in haar oratie op vrijdag 1 februari aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Mensen hebben veel kennis over de wereld. Het gaat daarbij over alledaagse voorwerpen, zoals appel, hamer, activiteiten, zoals reizen, zingen, of begrippen, zoals gelijkheid, inspiratie.
Pecher bespreekt in haar rede wat er bekend is over de flexibiliteit van kennis. Daarnaast gaat zij in op de uitbreiding van deze kennis met onderzoek naar generalisatie en naar de oorzaak en preventie van stereotypen over mensen.
Uit onderzoek blijkt dat mentale kennis enorm flexibel is. Een mentale voorstelling wordt voortdurend aangepast aan de context waarin hij nodig is. Maar hoe ziet een mentale voorstelling van kennis er uit en hoe wordt die opgeroepen? Wie in de supermarkt appels wil kopen heeft een andere voorstelling van ‘appel’ dan iemand die een stuk appeltaart eet. Bovendien zorgt elke ervaring er weer voor dat er nieuwe kennis wordt opgeslagen en dit heeft ook weer invloed op daaropvolgende voorstellingen. Zo kan het woord appel de volgende keer een beeld van een glanzende nieuwe appel oproepen of juist de smaak van een gebakken appel.
- Professor
- Meer informatie
Persvoorlichting Erasmus Universiteit Rotterdam, T (010) 408 1216 E press@eur.nl
Meer nieuws ontvangen? Schrijf je in voor de Erasmus Nieuwsbrief.
- Gerelateerde content