Ver van haar thuis in Oekraïne is Mariia Poretskova vastbesloten haar land te steunen

Hoewel Mariia Poretskova het beste haalt uit haar jaar als master student economie, ligt haar hart nog steeds in Oekraïne. Nu de eerste verjaardag van de Russische invasie voorbij is, kijkt ze uit naar de dag dat ze kan terugkeren naar een vrij en onafhankelijk land om haar volk te steunen bij de wederopbouw, de welvaart en het innemen van hun plaats in de wereld.  

Mariia's familie woont in Kyiv, ver van de gevechten in het oosten. Maar in de eerste weken van de oorlog was de stad het doelwit van bommenwerpers en raakte haar grootmoeder gewond. Terwijl het conflict voortduurt, werkt Mariia hard aan haar Master in Gedragseconomie, maar thuis en haar familie zijn altijd in haar gedachten.

Mariia Poretskova 2

Onmogelijk zonder beurs

Studeren aan de EUR zou onmogelijk zijn geweest zonder haar beurs: "Het bedrijf van mijn ouders is zwaar getroffen door de oorlog, hun gebouw was beschadigd en er waren minder klanten. De steun van het Erasmus Trustfonds is cruciaal geweest om naar Nederland te komen en het heeft de financiële lasten voor mijn ouders en mijn familie verlicht."  

Tijdens haar bacheloropleiding marketing aan de Nationale Universiteit van Kyiv greep Mariia voor het eerst haar kans om in het buitenland te studeren. Ze nam deel aan Erasmus uitwisselingsprogramma's aan zowel de Universiteit van Almeria in Spanje als de Rijksuniversiteit Groningen om andere Europese landen te leren kennen en haar taalvaardigheid te verbeteren.  

Mariia verwerft hier inzicht in waarom we vaak irrationele keuzes maken

Terugkijkend op haar positieve ervaring in Nederland schreef ze zich vervolgens in voor een master aan de EUR. De universiteit biedt een van de weinige gespecialiseerde masters in Behavioural Economics, de wetenschap waarom mensen niet altijd verstandige beslissingen nemen. Mariia verwerft hier inzicht in waarom we vaak irrationele keuzes maken, tot wanhoop van economen en beleidsmakers, en hoe we aangemoedigd kunnen worden om deze vooroordelen te herkennen en te begrijpen. Voor haar thesis is zij van plan een onderzoeksproject te starten naar de motieven van individuen die tijdens de oorlog liefdadigheidsgiften doen aan Oekraïne, en zij hoopt dat de resultaten nuttig kunnen zijn voor haar land.   

Super efficiënt en behulpzaam

Nu halverwege haar master geniet ze van het leven in Rotterdam en heeft ze veel vrienden gemaakt onder haar medestudenten, van wie velen ook buren zijn: "Ik kan me geen betere plek voorstellen om te studeren. Ik hou van de Nederlandse cultuur, het is super efficiënt en iedereen is behulpzaam. Ik heb nu zoveel kansen op werk en weet dat studeren aan de EUR echt deuren voor me opent."  

Dit voorjaar begint Mariia naast haar studie met een stage bij een lokaal databedrijf om haar kennis van data-analyse, een essentieel instrument in de gedragseconomie, te vergroten. Ze heeft al online kwalificaties behaald in data science, neuroimaging en programmeren met Python via Coursera.  

Nadat ze later dit jaar is afgestudeerd, wil Mariia eerst in Nederland blijven om te werken en een expert te worden in haar gekozen vakgebied, voordat ze naar huis terugkeert om wat ze heeft geleerd te gebruiken voor de mensen in Oekraïne. 

Meer informatie

Wil jij ook talentvolle studenten als Mariia helpen met een beurs? Ondersteun één of meer deelnemers van de Erasmus Charity Run via deze link.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen