Veertien Rotterdamse wetenschappers ontvangen Veni-beurs

Campus Woudestein, Erasmus Building

Veertien Rotterdamse wetenschappers ontvangen een Veni-beurs van maximaal 320.000 euro. De Veni is een persoonsgebonden wetenschappelijke beurs van NWO voor veelbelovende wetenschappers die recent gepromoveerd zijn. De beurs geeft onderzoekers de vrijheid om vanuit hun creativiteit en passie de komende drie jaar hun onderzoeksideeën verder te ontwikkelen. De laureaten zijn afkomstig van Erasmus MC, Erasmus School of Economics, Erasmus School of Philosophy, Erasmus School of Social and Behavioral Sciences, International Institute of Social Studies en Rotterdam School of Management.

De onderzoekers die in de prijzen zijn gevallen over hun onderzoek:

Erasmus School of Economics

De betaalbaarheid van wonen staat sterk onder druk. Van beleidsmakers wordt verwacht dat zij dit oplossen  met passend beleid, maar er is vaak onvoldoende bewijs of data om dat beleid te evalueren. Dit project onderzoekt de effecten van huurbeleid op huishoudens. Door econometrische methoden voor beleidsevaluatie te combineren met omvangrijke, gekoppelde datasets, kan ik de causale effecten van verschillende vormen van huurbeleid op een breed scala aan uitkomsten vaststellen. Dit project draagt bij aan een dieper academisch begrip van woonvraagstukken, maar ook aan de ontwikkeling van een beter woonbeleid door directe samenwerking met beleidsmakers.

Erasmus MC

De hersenen zijn een krachtig en tegelijkertijd mysterieus orgaan in het menselijk lichaam. Het controleert gevoelens, gedachten en acties door een uitgebreid netwerk van unieke hersencellen, ook wel neuronen genoemd, met elkaar te verbinden. De complexe manieren waarop neuronen in verschillende hersengebieden met elkaar zijn verbonden en communiceren om nauwkeurige bewegingen te coördineren, blijven nog steeds grotendeels onbegrepen. Ik streef ernaar om dit mysterie te ontrafelen door middel van diverse innovatieve benaderingen. De verworven kennis zal niet alleen bijdragen aan een dieper begrip van hersenfuncties, maar kan tevens mogelijk leiden tot de ontwikkeling van nieuwe medische behandelingen voor bewegingsstoornissen.

Cholesterol in toom: Een nieuwe genetische score voor Familiaire Hypercholesterolemie

Bij familiaire hypercholesterolemie hebben mensen al vanaf hun geboorte een verhoogd cholesterolgehalte in hun bloed, en dat kan tot hart- en vaatziekten leiden. Echter, niet iedereen ontwikkelt deze problemen. Naast het dieet en medicatie, speelt genetica hierbij een grote rol. Dit onderzoek bekijkt in hoeverre de genetische achtergrond de gevolgen voor de gezondheid kan voorspellen.

Aantonen van de oorzaak van chronische lage rug pijn met geavanceerde beeldvorming

Chronische pijn is een aandoening die niet alleen de normale dagelijkse activiteiten van patienten ernstig kan beïnvloeden, maar ook diepgaande gevolgen heeft voor het mentale en emotionele welzijn. Helaas kunnen artsen bij veel patiënten de exacte bron van de pijn niet vinden en daardoor deze patiënten niet de juiste behandeling geven. Nieuwe, zeer geavanceerde beeldvorming is veelbelovend voor het vaststellen van de precieze locatie en de oorzaak van chronische pijn. Dit onderzoek zal deze beeldvormingstechnieken verder ontwikkelen en toepassen bij patiënten met chronische lage rug pijn of uitstralende pijn naar het been met als doel om de behandeling te optimaliseren.

Bevordering van Vroege Detectie en Diagnose van ICI-Gemedieerde Myocarditis – ZEKERHEID

Ons immuunsysteem kan worden gebruikt in de strijd tegen kanker, middels immune checkpoint inhibitoren. Helaas kan dit leiden tot inflammatie in het lichaam. Wanneer inflammatie van het hart optreedt, myocarditis, is het risico op overlijden sterk verhoogd ~50%. Momenteel is het tijdig herkennen en diagnosticeren van dit ziektebeeld suboptimaal. Dit leidt tot vertraagde diagnose, wat opzichzelf weer zeer dodelijk kan zijn. Middels het serieel meten van troponine en middels nieuwe immunologische technieken die gebruikt gaan worden binnen dit onderzoek hopen we de situatie beter in te kunnen inschatten. Daarnaast gaat deze studie ons ook meer informatie geven over het onderliggende mechanisme.

Dieper dan de huid: Het onthullen van de verborgen verbinding tussen huid- en darmontsteking

Hidradenitis suppurativa (HS) is een chronische huidaandoening die 1% van de mensen treft en pijnlijke ontstekingen en abcessen veroorzaakt. In ernstige gevallen ontstaan er tunnels (fistels) in de huid die pus lekken. HS komt vaak samen voor met de ziekte van Crohn, een ontsteking van de darm die ook tot fistels kan leiden. Door de cellulaire en moleculaire profielen van patiënten met een of beide aandoeningen te bestuderen, streven we ernaar unieke en overlappende kenmerken te onthullen om fistelvorming in huid en darm beter te begrijpen. Dit onderzoek kan leiden tot nieuwe behandelings mogelijkheden voor beide aandoeningen.

Meten van de ziekte van Parkinson in het bloed

Op dit moment worden ziekteremmende medicijnen voor de ziekte van Parkinson ontwikkeld. Deze medicijnen zijn vooral effectief wanneer ze lang voor het optreden van symptomen worden toegepast. Hiervoor hebben we een test nodig waarmee Parkinson in het bloed vastgesteld en opgevolgd kan worden. In dit project ontwikkel ik zo’n test op basis van celvrij DNA in het bloed. Dit celvrije DNA bevat een unieke barcode van de cel waar het vandaan komt en kan dus gebruikt worden om het patroon van celschade bij de ziekte van Parkinson over de tijd te meten.

Tetralogie van Fallot in 4D: supersnelle 3D echocardiografie voor het meten van bloedstroompatronen

Bij hartpatiëntjes met gecorrigeerde tetralogie van Fallot lekt vaak bloed terug door de longslagaderklep, wat al op jonge leeftijd tot hartfalen kan lijden. Artsen en onderzoekers begrijpen nog niet hoe dit ontstaat, maar denken dat het meten van de vierdimensionale bloedstroompatronen in het hart (over drie ruimtelijke dimensies plus tijd) dit kan ophelderen. In dit project ontwikkel ik een nieuwe supersnelle echotechniek waarmee deze bloedstroompatronen in deze patiëntjes veilig gemeten kunnen worden. Hiermee kunnen onderzoekers analyseren hoe kleplekkage leidt tot hartfalen, en kunnen artsen hun klinische beslissingen en chirurgische ingrepen verbeteren.

Erasmus School of Philosophy

Hedendaagse wetenschapsfilosofie benadrukt het belang van begrip hebben van de sociale aspecten van wetenschap, het onderzoeken van de rol van wetenschap in de maatschappij, de impact van ethische waarden op onderzoek en het belang van vertrouwen in samenwerking en wetenschapscommunicatie. Discussies over esthetische waarden in de wetenschap hebben zich echter grotendeels onafhankelijk van deze kwesties ontwikkeld. Dit project probeert deze kloof te overbruggen door een nieuw perspectief te bieden op esthetische waarden in de wetenschap, waarbij de literatuur meer in lijn wordt gebracht met de wetenschappelijke praktijk door hun rol binnen de sociale dimensies van de wetenschap te benadrukken.

Erasmus School of Social and Behavioural Sciences

Het ontwikkelen van creativiteit in hoger onderwijs is cruciaal om complexe maatschappelijke uitdagingen (zoals klimaatverandering) op te lossen. Hoewel creativiteitstechnieken, zoals brainstormen, ontwikkeld zijn ter ondersteuning van het creatieve denkproces, leggen ze vaak een te zware cognitieve last op studenten. ChatGPT, een taalproducerend model, kan studenten voorzien van creatieve voorbeelden. Dit project onderzoekt eerst hoe studenten in co-creatie met ChatGPT creatieve ideeën bedenken. Op basis van deze nieuw verkregen kennis zal ik instructieondersteuning ontwerpen en testen dat ChatGPT integreert in creativiteitstechnieken. Dit project brengt een doorbaak in ons begrip van de ontwikkeling van creativiteit in het hoger onderwijs via ChatGPT.

Publieke dienstverleners hebben te maken met afnemend vertrouwen, tevredenheid en verbinding met de samenleving, wat de realisatie van hun publieke taak in gevaar kan brengen. Dienstverleners zouden het zicht op wat burgers weten, kunnen en verwachten uit het oog verloren hebben. In reactie experimenteren dienstverleners met het ontwerpen en uitvoeren van beleid vanuit het perspectief van de burger. Toch weten we verrassend weinig over de kenmerken van burgergerichte dienstverlening, of over de mechanismen waarmee dit bijdraagt aan vertrouwen, tevredenheid en identificatie van burgers met dienstverleners. In dit project combineer ik diverse theoretische perspectieven en methoden om deze vragen te beantwoorden.

International Institute of Social Studies

Het meemaken van een ramp is een ingrijpende, levens veranderende ervaring die mensen dwingt om opnieuw na te denken over natuurkrachten. Ik interpreteer dit moment als een beginpunt voor aanpassingen, en onderzoek hoe mensen leren te leven met ontwrichtende overstromingen in Europa. Door middel van etnografisch, reflexief en wederkerig onderzoek ondersteun ik lokale leerprocessen. Ik zal een rivierfestival faciliteren waar mensen zelf richtlijnen voor rampenmanagement ontwikkelen. Door me te richten op omgevingskennis van de natuur, open ik nieuwe theoretische kennis omtrent aanpassingsmechanismen en draag ik bij aan bottom-up beleid voor rampeninterventie, wat relevant is omdat overstromingen naar verwachting zullen verergeren.

Rotterdam School of Management

Met gedragsinterventies proberen bedrijven en beleidsmakers duurzaam gedrag te bevorderen. Dit leidt echter vaak tot weinig succes omdat een aanpak die in theorie voor iedereen effectief zou moeten zijn, in de praktijk slechts voor enkelen de gewenste resultaten oplevert. Effectievere interventies houden rekening met individuele motieven. Zo hecht de ene persoon waarde aan de gezondheidsvoordelen van minder vleesconsumptie, terwijl een andere persoon waarde hecht aan de financiële voordelen van een vegetarisch dieet. Interventies die rekening houden met dergelijke individuele verschillen kunnen daarom doeltreffender zijn.

Hedendaagse bedrijven hebben enorme economische macht door de controle over persoonlijke gegevens van individuen. Deze dominantie wordt veroorzaakt door top-down gegevensbeheer, waarbij bedrijven de voorwaarden bepalen voor het gebruik van persoonlijke gegevens. Mijn project focust zich op een innovatieve verschuiving richting een bottom-up data besturingsmodel, waarbij de positie van individuen wordt versterkt via samenwerkende data-instellingen. In deze context, bestudeer ik: (i) de economische prikkels die de vorming van bottom-up data-instellingen mogelijk maken, (ii) hoe bedrijven met dergelijke instellingen zouden moeten omgaan, en (iii) hoe het delen van data tussen bedrijven kan bevorderen de adoptie van deze instellingen.

Gerelateerde content
Twaalf wetenschappers van Erasmus Universiteit Rotterdam en Erasmus MC krijgen een Veni-financiering van het NWO om hun onderzoeksideeën verder te ontwikkelen.
Zonnige dag op campus Woudestein.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen