Een recent onderzoek van Laurens Swinkels, universitair hoofddocent bij de sectie Finance aan Erasmus School of Economics, biedt de eerste uitgebreide empirische analyse van getokeniseerd vastgoed, en werpt licht op hoe blockchaintechnologie het eigendom van onroerend goed en investeringen transformeert.
De studie, gepubliceerd in Financial Innovation, richt zich op 58 residentiële huurwoningen in de Verenigde Staten, voornamelijk in Detroit, die allemaal tussen oktober 2019 en februari 2021 door het vastgoedbedrijf RealT zijn getokeniseerd.
Tokenisatie verwijst naar een proces waarbij nieuwe technologieën, zoals distributed ledger technology (DLT), worden gebruikt om activa uit te geven of te vertegenwoordigen in digitale vormen die bekend staan als tokens. Deze tokens kunnen bestaande activa vertegenwoordigen - waaronder financiële activa zoals effecten of bankdeposito's en fysieke activa zoals onroerend goed - of nieuwe activa die een claim op de uitgever vertegenwoordigen.
Gefragmenteerd eigendom en diversificatie
Een conclusie die Swinkels in zijn studie trekt is dat tokenisatie tot zeer gefragmenteerd eigendom leidt, met gemiddeld 254 eigenaren per woning. Beleggers met meer dan $ 5.000 aan vastgoedtokens spreiden zich vaak over meerdere panden en steden, wat duidt op een geavanceerde aanpak van portefeuillebeheer.
Liquiditeit in de getokeniseerde vastgoedmarkt is dynamisch, met tokens die vaker worden verhandeld op gedecentraliseerde beurzen. De studie merkt ook op dat vastgoedtokenprijzen nauw aansluiten bij lokale huizenprijsindexen, wat beleggers echte economische blootstelling aan huizenmarkten biedt.
Hoewel de markt te maken heeft met regelgevende hindernissen en beperkte liquiditeit in vergelijking met traditionele activa, onderstreept dit onderzoek het transformatieve potentieel van blockchain bij het democratiseren van vastgoedinvesteringen.
Een blik op de toekomst van vastgoedinvesteringen
De studie van Laurens Swinkels onderstreept het transformatieve potentieel van blockchain in de vastgoedsector. Tokenisatie democratiseert de toegang tot vastgoedinvesteringen, waardoor individuen met bescheiden kapitaal kunnen deelnemen aan markten die traditioneel worden gedomineerd door institutionele beleggers. Het introduceert ook meer liquiditeit, transparantie en efficiëntie in het vastgoedecosysteem.
Ondanks de huidige beperkingen, zoals wettelijke beperkingen, platformafhankelijkheid en marktontwikkeling, lijkt vastgoedtokenisatie veelbelovend als een disruptieve kracht in de wereldwijde financiële markten. Naarmate technologie en regelgeving evolueren, kunnen ‘tokenised’ activa een hoofdonderdeel worden van gediversifieerde beleggingsportefeuilles.
Additionele informatie
Zie dit interessante artikel op de website Outlier Media (gepubliceerd op 4 februari 2025), inclusief een verwijzing naar de studie van Swinkels. Het artikel duikt in het complexe kruispunt van digital finance, speculatieve investeringen en de menselijke gevolgen die zich ontvouwen op de straten van Detroit. Volgens de auteur van het artikel zijn huurders de proefkonijnen, geconfronteerd met verwaarloosd onderhoud, niet-reagerende huiseigenaren en uitzettingsdreigingen.
- Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ronald de Groot, Media and Public Relations Officer bij Erasmus School of Economics, rdegroot@ese.eur.nl of +31 6 53 641 846.