Van Research Support naar Research & Engagement: Margo Strijbosch blikt terug op vijf jaar bij ERS

Margo Strijbosch at Erasmus event 4 juni
Sander Foederer

Terwijl Erasmus Research Services (ERS) haar vijfjarig jubileum viert en een betekenisvolle naamsverandering ondergaat in Engagement & Research Services, betekent dat het eind van een tijdperk voor Margo Strijbosch, de directeur die de afdeling vanaf het begin heeft geleid. In dit interview staat Margo stil bij de reis en de evolutie van ERS, en haar eigen persoonlijke en professionele groei gedurende haar tijd bij de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR).

“Als een onzichtbare hand verbindt ERS de rijkdom aan kennis van de EUR met de maatschappij.”

Margo Strijbosch

Van Research naar Research & Engagement 

Tijdens de oprichting van ERS bestond de afdeling uit 12 medewerkers die waren ingehuurd om de EUR-brede coördinatie te verzorgen van hun specifieke vakgebieden zoals subsidies, open science, research intelligence, ethische toetsing, research data management, EU-liaison en communicatie. Maar de meeste faculteiten bij de EUR wilden de ondersteuning van deze specifieke domeinen binnen de EUR opbouwen samen met ERS. Margo vertelt: "Dat hebben we letterlijk gedaan. We hebben onze ondersteuning uitgebreid met onder andere knowledge transfer and partnership development, omvangrijke subsidies, research data managers en wetenschapscommunicatie.

Met deze uitbreiding werd het duidelijk dat de rol van de afdeling veel uitgebreider werd dan oorspronkelijk was voorzien. Margo legt uit: "Dankzij onze ondersteuning werken we zowel intern samen met faculteiten en onderzoekers als extern via duurzame samenwerking met maatschappelijke partners. ERS verbindt de rijkdom aan kennis van de universiteit met maatschappelijke behoeften."

Deze verschuiving naar een meer omvattende visie wordt weerspiegeld in de nieuwe naam. Terwijl de afkorting ERS blijft, benadrukt de toevoeging "Engagement" de rol van de afdeling in het bevorderen van verbindingen tussen wetenschap en maatschappij. Margo denkt dat deze verandering van vitaal belang is voor de toekomst: "Onze naamsverandering laat zien dat ERS een centraal toegangspunt is voor externe partners die willen samenwerken en zich willen engageren met de universiteit."

Een revolutionaire verschuiving in Research & Engagement Support

Terwijl ERS haar vijfjarig lustrum viert, blikt Margo met trots terug op hoeveel de afdeling heeft bereikt in zo'n korte tijd. "Toen we vijf jaar geleden begonnen, was er geen duidelijke visie over hoe research support zou kunnen zijn op het centrale niveau.", herinnert ze zich. Het succes van de afdeling, volgens Margo, zit in de hechte en betrouwbare partnerschappen met de faculteiten. "We werden een succes omdat we ingebed waren in de faculteiten, waarbij we nauw samenwerkten met onderzoekers. Deze unieke samenwerking is wat er voor heeft gezorgd dat we kansen konden benutten binnen de hele universiteit."

Ondanks uitdagingen als de COVID-19-pandemie, waardoor het team gedwongen werd om ERS op afstand op te bouwen, bloeide de afdeling op en kreeg erkenning binnen en buiten de universiteit. "We hebben de EUR zichtbaarder gemaakt op het wereldtoneel met belangrijke evenementen in Brussel en sterke regionale partnerschappen. ERS heeft voorop gelopen met die zichtbaarheid."

Opening ERS

Een nalatenschap van leiderschap en waarden

Het leiderschap van Margo heeft een diepe indruk achtergelaten bij ERS. Haar focus op mensen, waarden en samenwerking heeft de afdelingscultuur vormgegeven. Ze blikt terug: "Ik ben gegroeid als leidinggevende gedurende mijn tijd hier en heb geleerd om een leidinggevende te zijn die door waarden wordt gedreven, iemand die kwetsbaar durft te zijn. Het gaat er om constant te vragen, 'Wat is het effect van mijn acties op anderen en de maatschappij? En wat is het effect van die acties op mij? Handelen we nog steeds op de juiste manier?'"

Haar manier van leidinggeven heeft weerklank gevonden binnen de universitaire gemeenschap. Jason Pridmore, coördinator van de SEISMEC en COALESCE projecten en universitair hoofddocent bij de afdeling Media en Communicatie van de Erasmus School of History, Culture and Communication, blikt terug op haar invloed:

"Onze universiteit heeft de afgelopen jaren veel nagedacht en gesproken over leiderschap, en een aspect dat soms onderbelicht is gebleven, is het belang van emotioneel leiderschap - bereid zijn om risico's te nemen en kwetsbaar te zijn voor concurrerende perspectieven en mengvormen van vertrouwen en wantrouwen, en toch boven dit alles uitstijgen. Voor mij is Margo een lichtend voorbeeld geweest van wat dit soort leiderschap voor ons allemaal is en moet zijn. Ik ben blij dat ik haar in kleine mate heb kunnen steunen, maar nog belangrijker is dat ik van haar heb kunnen leren, door haar gesteund ben en heb kunnen zien hoe ze onze universiteit heeft helpen samen te groeien op manieren die voorheen ongezien waren. We zullen haar missen!"

Op vergelijkbare wijze onderstreept Arwin van Buuren, Strategic Dean of Impact & Engagement, de sleutelrol die ERS onder leiding van Margo heeft gespeeld in het bevorderen van de impactmissie van de EUR:

"ERS vervult een cruciale functie als een schakel tussen onze universiteit en de maatschappij. Dit is essentieel, niet alleen om onze relevantie te bewijzen en onze impactmissie te vervullen, maar ook om andere financieringsbronnen aan te boren en onszelf in te bedden in het ecosysteem waar we deel van uitmaken.De afgelopen jaren heb ik vol bewondering gezien hoe Margo ERS heeft ontwikkeld tot een professionele dienst. Daardoor heeft zij een enorme bijdrage geleverd aan het profiel van de EUR: 'toegewijd aan de regio, uitblinkend in de wereld.'"

De nalatenschap van Margo zal nog invloed hebben op ERS lang na haar vertrek. Voor haar opvolger biedt Margo wijze woorden: "De medewerkers van ERS zijn ware experts in hun vakgebieden en ik hoop dat de EUR doorgaat met het erkennen en waarderen van die expertise. De betrokkenheid van het ERS-team bij de EUR en haar strategie is onwrikbaar. Ik hoop ook dat mijn opvolger de waarde van openheid in ere houdt die we hebben omarmd bij ERS. Even belangrijk is het bevorderen van de ondernemersgeest en het vertrouwen die wij hebben opgebouwd met de faculteiten. De toekomst van ERS is gelegen in het versterken van deze partnerschappen en veerkrachtig te zijn tegenover maatschappelijke uitdagingen."

EUR Event Transdisciplinarity In Practice 2024
Sander van Wettum

Blijvende impact

Margo's bijdrage is essentieel geweest voor het succes van verschillende strategische initiatieven binnen de EUR. Antonio Schettino, Ph.D., hoofd Open and Responsible Science, merkt op:

"De afgelopen vijf jaar heeft Margo als geen ander actief bijgedragen aan de ontwikkeling en realisatie van de EUR-strategie. In het bijzonder door het initiëren en ondersteunen van het Open and Responsible Science Strategy Program, bracht ze deze belangrijke onderwerpen onder de aandacht tijdens gesprekken op alle faculteiten, waardoor het bewustzijn en de betrokkenheid op verschillende niveaus binnen de organisatie toenam. Transparantie, openheid en verantwoordelijkheid vormen de kern van haar acties. Haar empathische en begripvolle houding creëerde een sfeer van vertrouwen en veiligheid die fundamenteel is voor het succes van ERS. Ik zal haar missen: als directeur, als bondgenoot van open science en als persoon." 

TROTSEREN! Grenzen, Betrouwbaarheid, Verantwoordingsplicht, Vertrouwen, Integriteit, Niet-oordelen en Vrijgevigheid

"Dit is de beste beschrijving van Margo als nieuwe generatie leidinggevende.", zegt Meri Georgievska-Van de Laar, EU Liaison Officer bij ERS. "Margo liet duidelijk deze eigenschappen zien die cruciaal bleken te zijn bij het opbouwen en leiden van ERS. Onder haar leiding groeide ERS en en werd een kritische en zeer betekenisvolle motor van de EUR, die soms voor verstoringen zorgde, maar vooral vooruitgang mogelijk maakte en bijdroeg aan succes."

De impact van Margo op ERS is onmiskenbaar. Het ERS-team zal haar visionaire leiderschap missen, maar haar nalatenschap zal de afdeling nog jaren blijven vormgeven. Terugkijkend op haar tijd bij ERS laat Margo een laatste opmerking voor ons achter: "ERS is een onzichtbare hand binnen de universiteit. We zijn hier niet om onszelf te laten schitteren - we zijn hier om anderen te laten schitteren."

Haar woorden vinden weerklank en herinneren ons er aan dat echt leiderschap niet gaat om in de schijnwerpers staan, maar om een omgeving te scheppen waar anderen zich kunnen ontplooien. Nu ERS aan haar volgende hoofdstuk begint, gebeurt dat op de sterke basis die Margo Strijbosch heeft opgebouwd.

EUR Celebration Event 2024
Sander van Wettum

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen