Uitdagingen binnen de regionale economie van Zuid-Holland

Het Financieele Dagblad

Onlangs verscheen Frank van Oort, hoogleraar Stedelijke en Regionale Economie aan Erasmus School of Economics, in een artikel van het Financieele Dagblad over de stagnering van economie van Zuid-Holland. De regio presteert aanzienlijk minder goed dan andere regio’s, en daar moet verandering in komen.

Economisch groeide Zuid-Holland 10% tot 15% trager dan andere regio’s in Nederland. Dat komt door de veelheid aan verouderde sectoren, maar ook door de gemiddeld lagere levensstandaard. Een actieplan moet 1 procentpunt extra groei opleveren per jaar of 12 procentpunt groei, €24 miljard en 120.000 banen in tien jaar. Vaak wordt de lage productiviteit toegeschreven aan de grote diversiteit. De provincie bestaat uit meerdere economische kernen, zoals de glastuinbouw in het Westland en de Rotterdamse haven met de daar gevestigde petrochemie.

Die diversiteit kan een minpunt zijn doordat het lastiger is ‘om het schip op koers te houden’, stelt Van Oort. Een effectieve focus op één thema, zoals op hightech in Eindhoven, is dan lastig, omdat elke sector in eerste aanleg naar zichzelf en de eigen belangen kijkt. ‘Fragmentatie is vaak frustratie’, zegt de hoogleraar. Hoewel een verscheidenheid aan bedrijfstakken ook wel een pluspunt kan zijn. ‘Tijdens een economische neergang kunnen de sectoren de klappen onderling opvangen.’ Daarnaast is het zo dat de sectoren waarin Zuid-Holland gespecialiseerd is, wat ouder en volwassen in technologie zijn. ‘Die sectoren weten dat ze tussen nu en dertig jaar zullen verdwijnen of zich helemaal moeten vernieuwen.’

Eerder onderzoek

Al eerder leverde Van Oort een bijdrage met betrekking tot dit probleem. Samen met Jeroen van Haaren, senior onderzoeker verbonden aan het Erasmus Centre for Urban Port and Transport Economics, schreef hij een rapport over de uitdagingen en kansen in Zuid-Holland. De onderzoekers kaarten in het rapport aan dat Zuid-Holland relatief laag scoort op indicatoren van brede welvaart. ‘Hoewel de regio een sterke economische motor heeft met de haven van Rotterdam en topuniversiteiten, blijven de sociale en ecologische uitdagingen groot’, concluderen Van Oort en Van Haaren.

Een sleutelrol in het nieuwe actieplan voor Zuid-Holland is weggelegd voor de Monitor Leefomgeving, een instrument dat data verzamelt over economische, sociale en ecologische factoren. Het rapport beveelt aan om deze monitor te verrijken met nieuwe indicatoren, zoals geluk, segregatie, en economische structuurveranderingen. Daarnaast moet de monitor meer inzicht bieden in verschillen tussen bevolkingsgroepen en regio’s, om beleid te kunnen richten op de meest kwetsbaren. Aanbevolen wordt om In dit nieuwe beleid meer prioriteit te geven aan thema’s als duurzaamheid, inclusiviteit en ruimtelijke samenhang.

Professor
Frank van Oort, hoogleraar Stedelijke en Regionale Economie aan Erasmus School of Economics
Meer informatie

U kunt het volledige artikel van Het Financieele Dagblad, 19 november 2024, hierboven downloaden.

U kunt het volledige rapport van Van Oort en Van Haaren hierboven downloaden.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen