Tegeltjeswijsheden over beleggen: feit of fabel?

NRC Handelsblad

Mary Pieterse-Bloem, hoogleraar financiële markten aan Erasmus School of Economics, gaat in een artikel van het NRC Handelsblad in op de tegeltjeswijsheden in het beleggen. In het artikel geeft Pieterse-Bloem haar visie op verschillende tegeltjeswijsheden.

‘Erken je verliezen en neem je winsten’

Deze wijsheid houdt in dat als je op papier verlies draait op een aandeel je deze moet verkopen en dat als je op papier winst maakt, je het aandeel niet te snel moet verkopen. Alhoewel de wijsheid financieel gezien correct is, gaat het in de praktijk toch vaak mis. ‘Het probleem is dat je verlies nemen indruist tegen de menselijke natuur’, zegt Pieterse-Bloem. Vooral bij individuele aandelen speelt dit een grote rol, aldus de hoogleraar. Je hebt vaak namelijk veel tijd en moeite gestopt in het onderzoek naar het aandeel, waardoor afscheid nemen voor veel mensen lastig is.

‘Koop bij een gerucht, verkoop bij het nieuws’

De uitspraak houdt in dat je moet kopen bij een voorspelling of gerucht en dat als het nieuws uitkomt en aandacht naar het aandeel stijgt, je het aandeel moet verkopen. Pieterse-Bloem is het absoluut niet eens met deze tegelwijsheid. ‘Als we dit zouden kunnen, waren we allemaal multimiljonair’, stelt de hoogleraar. Om als eerste dergelijke informatie te horen, is er bijna altijd voorkennis vereist, wat strafbaar is, vervolgt ze.

Professor
Meer informatie

U kunt het volledige artikel van NRC Handelsblad, 28 januari 2023, hierboven downloaden.  

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen