Antoinette de Bont over technologische vernieuwingen in de zorg, Ruud Welten over vakantie als een authentieke trektocht door onontdekte gebieden en Klaus Heine over de juridische impact van de digitale revolutie. Drie nieuwe podcasts en video’s van Studio Erasmus:
Technologische vernieuwingen in de zorg
“Van wie is de data, van de grote bedrijven, of van de patiënten?” Hoogleraar Antoinette de Bont onderzoekt hoe technologische innovaties de zorg verbeteren, maar soms nieuwe problemen oproepen. Hoe organiseer je zorg zo, dat iedereen de beste hulp krijgt? In deze podcast van Studio Erasmus vertelt De Bont hoe we de innovaties werkbaar zouden kunnen maken in de praktijk van alledag. Je kunt het gesprek ook op YouTube bekijken.
Vakantie in Coronatijd
“De vakantie invullen als reizen, is iets behoorlijk Nederlands.” Hoogleraar filosofie Ruud Welten schreef het boek ‘Het ware leven is elders’ over reizen en toerisme, en deelt in deze podcast zijn kritische blik op onze wens om te reizen, zelfs in coronatijd. We hebben de afgelopen jaren meer gereisd dan ooit. De vraag in deze aflevering: wat hopen we toch te vinden tijdens die authentieke trektocht door dat onontdekte gebied? Waarom hebben we dit zo nodig? Of denken we alleen dat we het nodig hebben? Klik hier voor de YouTube-link.
Juridische impact van de digitalisering
“Het huidige recht is ontoereikend in een tijd waarin de ontwikkeling van technologie zo’n vlucht neemt als de afgelopen jaren.” Klaus Heine, één van de belangrijkste experts op het gebied van digital governance in Europa, gaat in deze podcast gesprek met historicus en journalist Marianne Klerk en presentator Geert Maarse over de vraag of een robot een eigen rechtspersoon moet worden. En dan hebben we het nog niet eens over de issues die sinds de uitbraak van het coronavirus spelen rond big data, kunstmatige intelligentie en privacy. Kijk de video op YouTube.