Jos de Mul over het noodlot, Thea Hilhorst over corona in kwetsbare landen en Marianne Klerk & Ralf Futselaar over historische parallellen en corona. Drie nieuwe afleveringen Studio Erasmus:
Corona door een historische bril
We zijn aan het hamsteren geslagen, we zoenen niet meer en we moeten massaal binnen blijven. Voor velen is dat nieuw, maar sommige eerdere generaties hebben dit soort dingen al eens meegemaakt. Welke vergelijkingen zijn er te trekken met de Tweede Wereldoorlog? Met de pest? Of met de val van het Romeinse Rijk? In deze podcast gaat interviewer Geert Maarse in gesprek met historici dr. Ralf Futselaar en dr. Marianne Klerk. Futselaar schreef een boek over hoe wij hamsterden in WO2 en Marianne is gespecialiseerd in politieke crisistaal, oorlog en chaos in de zeventiende eeuw. Hoe kan de geschiedenis ons helpen om grip te krijgen op deze coronacrisis? Klik hier voor de YouTube-link.
Covid-19 in kwetsbare landen
Hoe hard treft het coronavirus de kwetsbare landen op de wereld? Prof.dr.ir. Thea Hilhorst, hoogleraar humanitaire studies aan het ISS, is een expert op het gebied van kwetsbare landen die worden getroffen door rampen. Landen waar de gezondheidszorg ontoereikend is, burgers geen spaargeld hebben of een beroep kunnen doen op sociale voorzieningen en weinig vertrouwen hebben in de overheid. Als dezelfde overheid van het ene op het andere moment besluit tot een strenge lockdown met inzet van het leger dan kan dit desastreus uitpakken. In deze podcast gaat interviewer Geert Maarse in gesprek met Thea Hilhorst over haar expertise en kijk op de coronacrisis. Klik hier voor de YouTube-link.
Het noodlot
Hoe gaan mensen om met het noodlot en de dood? Deze vraag is misschien wel actueler dan ooit. Prof.dr. Jos de Mul (1956) van Erasmus Universiteit Rotterdam schreef alweer enige tijd geleden het boek 'De Domesticatie van het Noodloot'. Daarin beschrijft de hoogleraar Filosofische Antropologie aan de Erasmus School of Philosophy (ESPHIL) hoe mensen door de geschiedenis heen omgaan met deze lastige aspecten van het leven. In deze aflevering gaat interviewer Geert Maarse in gesprek met Jos de Mul over het boek en zijn kijk op de huidige coronatijd. Klik hier voor de YouTube-link.