Studie ontkracht opvattingen over immigratie en criminaliteit

Een uitgebreid studie van economen Olivier Marie (Erasmus School of Economics) en Paolo Pinotti (Bocconi-universiteit) onthult dat angsten over toenemende criminaliteit als gevolg van immigratie grotendeels ongegrond zijn.

De studie, die is gepubliceerd in het “Journal of Economic Perspectives”, combineert een uitgebreid overzicht van de bestaande literatuur met nieuw bewijs om de relatie tussen immigratie en criminele activiteiten in meerdere landen te onderzoeken. Terwijl opiniepeilingen in OESO-landen aanzienlijke bezorgdheid uiten over een waargenomen verband tussen immigratie en criminaliteit, schetst empirisch bewijs een ander beeld.

Immigratie leidt niet tot hogere criminaliteitscijfers

Met behulp van gegevens uit 55 landen gedurende drie decennia, toont het onderzoek ten eerste geen verband tussen hogere immigratiecijfers en toegenomen criminaliteitsniveaus. Moordcijfers daalden bijvoorbeeld wereldwijd met een derde van 1990 tot 2019, terwijl het aandeel immigranten in de bevolking met tweederde toenam.

Deze bevindingen blijven consistent in meerdere studies die innovatieve methodologieën gebruiken, om te testen of immigranteninstroom causaal de criminaliteitscijfers in verschillende landen verhoogt. Dit wordt verder ondersteund door de eigen analyse van nieuwe gegevens van de auteurs Olivier Marie en Paolo Pinotti. Zij vergeleken 215 regio's in Europese landen en ook hier werd geen causaal verband tussen immigratie en criminaliteit aan het licht gebracht.

Oververtegenwoordiging van migranten en criminaliteitscijfers

Dit wil niet zeggen dat immigranten niet betrokken zijn bij criminaliteit; in feite zijn ze oververtegenwoordigd in de gevangenispopulaties van veel landen. De studie wijst op systemische factoren, zoals beperkte middelen of discriminatie, evenals demografische factoren, zoals onevenredig jong en mannelijk, om te verklaren waarom immigranten statistisch gezien eerder geneigd zijn om in contact te komen met het strafrechtsysteem.

De relatief kleine omvang van immigrantenpopulaties in veel landen kan echter hun algehele impact op de criminaliteitscijfers beperken. Bovendien kan er een vorm van substitutie van daders optreden, waarbij immigranten autochtonen vervangen in bepaalde lokale "criminele markten", in plaats van bij te dragen aan een algehele toename van de criminaliteit.

De rol van de rechtspositie

De rechtspositie blijkt een cruciale factor te zijn bij het terugdringen van criminaliteit onder immigranten. Beleid dat werkvergunningen of legaal verblijf verschaft, verlaagt de criminaliteitscijfers aanzienlijk, zoals blijkt uit de evaluatie van beleid dat in Italië en de Verenigde Staten is geïmplementeerd. Immigranten met toegang tot formele arbeidsmarkten zijn minder geneigd om illegale activiteiten te ondernemen, wat het belang van goed ontworpen integratiebeleid benadrukt.

Invloed van de media en publieke perceptie

De studie benadrukt ook de rol van de media bij het vormen van publieke angsten over criminaliteit onder immigranten. In Zwitserland en Chili richtte de berichtgeving in de media zich onevenredig op misdaden waarbij immigranten betrokken waren, wat misvattingen aanwakkerde, zelfs toen gegevens geen substantiële toename van de criminaliteitscijfers lieten zien.

Beleidsimplicaties

De bevindingen van onderzoekers Olivier Marie en Paolo Pinotti suggereren dat restrictief immigratiebeleid averechts kan werken en immigranten in de illegaliteit belanden, waardoor de kans op criminaliteit toeneemt. Omgekeerd kunnen beleidsmaatregelen die de rechtspositie en integratie vergemakkelijken, de zorgen onder burgers verminderen en de maatschappelijke veiligheid vergroten.

Dit onderzoek onderstreept het belang van op bewijs gebaseerde beleidsvorming in het immigratiedebat. Omdat landen te maken krijgen met toenemende migratie, is het belangrijk om de werkelijke impact van immigratie te begrijpen en om weloverwogen en effectieve oplossingen te kunnen ontwikkelen.

Professor
Prof. Olivier Marie
Meer informatie

Voor meer informatie neemt u contact op met Ronald de Groot, Media & Public Relations Officer bij Erasmus School of Economics, rdegroot@ese.eur.nl, mobiel: 06 53 641 846.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen