Sophie van der Zee lanceert innovatieve leugen-game-app

Universitair docent Sophie van der Zee van Erasmus School of Economics heeft een interessante nieuwe app gelanceerd: BestLiar. Deze engagerende game is bedoeld om data te verzamelen over hoe mensen liegen. Het doel is om meer inzicht te krijgen in de complexe wereld van misleiding en menselijk gedrag.

De belangrijkste drijfveer achter de creatie van de app is het op een leuke en interactieve manier kunnen verzamelen van data over lieggedrag. dr. Van der Zee en haar collega’s, dr. Ronald Poppe, Bastiaan van Gilst en Björn Koemans (Universiteit Utrecht), hopen deze informatie te gebruiken om meer te weten te komen over misleiding en om mogelijk technieken voor leugendetectie te verbeteren. Met deze innovatieve aanpak wordt een unieke database gecreëerd op het gebied van onderzoek naar misleiding, gebaseerd op data van een zeer diverse groep deelnemers en over een langere periode. De app maakt gebruik van gamification om gegevens te verzamelen op een schaal die eerder onbereikbaar was.

BestLiar

BestLiar is een Nederlandse app die spelers uitdaagt om hun tegenstanders te misleiden en tegelijkertijd te proberen hen te ontmaskeren. Spelers kunnen een korte video opnemen waarin ze een afbeelding beschrijven, waarbij ze ofwel de waarheid vertellen, ofwel liegen. Een ander onderdeel van het spel draait om het bekijken van clips van andere spelers en bepalen welke waar of onwaar zijn. Spelers verdienen punten door leugens correct te identificeren. Op het leaderboard kunnen ze hun prestaties vergelijken. Daarnaast kunnen spelers een groep aanmaken met vrienden of collega’s om te testen wie de beste leugendetector is.

Wat BestLiar onderscheidt, is het vermogen om waardevolle data over lieggedrag te verzamelen. Terwijl spelers de app gebruiken, worden gegevens verzameld over onder andere hoe gedrag verschilt tussen individuen, of misleidend gedrag stabiel blijft over tijd, of gedrag gerelateerd is aan het onderwerp van de leugen, en de strategieën die worden gebruikt om misleiding te detecteren. De verzamelde data zal ook worden gebruikt om voorspellende patronen te ontdekken die toepasbaar zijn in computersoftware. De app is ontworpen en ontwikkeld door studenten Bastiaan van Gilst en Björn Koemans.

Op dit moment is de app alleen beschikbaar in het Nederlands en voor iOS. BestLiar kan via deze link worden gedownload. De gegevens worden uitsluitend gebruikt voor wetenschappelijke doeleinden en worden niet verkocht aan derden. Bij het NOS Radio 1 Journaal vertelt van der Zee meer over de precieze werking van de app. 

Over Sophie van der Zee

Dr. Van der Zee’s onderzoek richt zich voornamelijk op de preventie en detectie van misleiding en oneerlijk gedrag, zowel in face-to-face als online omgevingen. Haar multidisciplinaire achtergrond in psychologie, economie en computerwetenschappen stelt haar in staat menselijk gedrag en beveiliging vanuit verschillende invalshoeken te bestuderen. Tot haar meest opmerkelijke werk behoort het ontwikkelen van een methode om menselijk gedrag automatisch te meten met behulp van motion capture-technologie en het creëren van het eerste gepersonaliseerde leugendetectiemodel op basis van de tweets van voormalig Amerikaans president Donald Trump.

Universitair Docent
Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ronald de Groot, Media & Public Relations Officer bij Erasmus School of Economics, rdegroot@ese.eur.nl, mobiel: 06 53 641 846.

U kunt het artikel van RTL Nieuws, 24 december 2024, hier lezen. 

U kunt het NOS Radio 1 Journaal, 24 december 2024, hier beluisteren.

U kunt het artikel van het Algemeen Dagblad, 4 januari 2025, hierboven downloaden.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen