Snel ontslag voetbaltrainer ‘slaat helemaal nergens op’

De Kuip

Het is een bekend verschijnsel in de voetbalwereld: na slechts een paar, teleurstellende, wedstrijden, wordt de trainer al ontslagen. Jan van Ours, hoogleraar toegepaste economie, kan hier heel kort over zijn: “Het ontslag slaat helemaal nergens op.”

Van Ours, verbonden aan Erasmus School of Economics, deed uitgebreid onderzoek naar het effect van een trainerswissel. In het Nederlands Dagblad vertelt hij hierover. “Als je de ontslagen van trainers analyseert, kom je tot de conclusie dat ze hooguit een positief kortetermijneffect hebben. Er is geregeld sprake van een kortstondig herstel dat onder meer toegeschreven kan worden aan psychologische factoren. Gemiddeld genomen boeken clubs op langere termijn geen winst.”

Schokeffect

Van Ours vertelt dat een trainerswissel direct van invloed is op de geestesgesteldheid van een groep voetballers in nood. Een nieuwe oefenmeester heeft een eigen werkwijze en zorgt voor een frisse wind, en spelers klampen zich daaraan vast. “Er ontstaat soms een schokeffect. Spelers kunnen of moeten zich opnieuw bewijzen en in de hele club is er het besef dat er iets moet gebeuren. Het bestuur spreekt zich uit, de pers bemoeit zich ermee en een nieuw soort strijdkracht neemt bezit van de ploeg.”

Dit effect is echter van korte duur. “De nieuwe man doet het vaak genoeg nog slechter dan zijn voorganger. Of de ploeg valt een halfjaar later alsnog een eind terug.”

Professor
Meer informatie

Lees het artikel in het Nederlands Dagblad.

Gerelateerde content
Voetbalcoaches zijn voornamelijk mannen. Maar waarom? Prof.dr. Jacco van Sterkenburg sprak erover met RTL nieuws.
Wembley stadium England
Een gezamenlijke Belgisch-Nederlandse liga is een idee dat uit de jaren 40 stamt.
De economische (on)zin van een Belgisch-Nederlandse

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen