De bitcoin staat bekend als een volatiele munt, waar soms grote verliezen en winsten gemaakt worden. Wat is het verschil met de traditionele vormen van geld waardoor de koers van de bitcoin meer schommelt? Casper de Vries, hoogleraar monetaire economie aan Erasmus School of Economics, geeft antwoord.
Uitleg van de meest recente schommeling
Vorige week daalde de koers met 9000 dollar van 50.000 dollar naar 41.000 dollar. Voor velen die bekend zijn met de munt zal dit geen verrassing meer zijn. Het blijft vaak echter wel de vraag waarom een specifieke waardeverandering optreedt. Volgens De Vries was de laatst opgetreden schommeling het gevolg van de publicatie van een verslag van de Fed: ‘Daaruit bleek dat de Fed toch wel wat sneller de rente wil verhogen. We hebben in Europa ook enorm geprofiteerd van de lage rente. Je kunt geld lenen tegen lage rente en dat investeren. Sommige mensen stoppen dat in bitcoin. Als er dan wordt besloten om iets te doen aan die lage rente, merk je dat in de aandelenkoersen. Bij virtuele munten werkt dat sneller door dan bij traditionele aandelenmarkten, doordat er geen onderliggende waarde achter zit. Bij bitcoin is de waarde afhankelijk van wat ervoor betaald wordt’.
Verwachte koers
De Fed is niet de enige die voornemens is om de rente op leningen te verhogen, dit is een tendens die in grote delen van de wereld terug te vinden is. De Vries: ‘De periode van gratis geld lenen is een beetje voorbij. Het gaat in Amerika goed door de stimuleringspakketten van president Joe Biden en ook in Europa gaat het goed met de economie. Dan is het minder noodzakelijk dat centrale banken bijstand verlenen aan overheden door lenen toegankelijk te maken’. Waarschijnlijk blijven cryptomunten hier sneller op reageren dan traditionele valuta, zo is de verwachting.
- Professor
- Meer informatie
U kunt het artikel van nu.nl, 11 januari 2022, hier lezen.