Rotterdamse problemen aanpakken met ondernemerschap

Universiteit en gemeente investeren elk 150.000 euro per jaar
Topje van de Willemsbrug op een zonnige dag.

Gemeente Rotterdam en Erasmus Universiteit Rotterdam zetten in op ondernemerschap. Op 11 december tekenden ze een intentieverklaring waarmee ze ondernemerschap en innovatie in de regio stimuleren. Beide partijen investeren 150.000 euro per jaar in geld of natura. Wat gaat er precies gebeuren?

Een van de doelen van onze universiteit is om door onderwijs en onderzoek kennis terug de samenleving in te brengen. Een manier om dat te doen is via ondernemerschap. Nieuwe ideeën en bedrijven ontstaan op de universiteit. Daarna helpen ze bij het oplossen van maatschappelijke problemen.

Erasmus Enterprise: studenten helpen ondernemen

Onze universiteit stimuleert ondernemerschap via Erasmus Enterprise. Dat is een ondernemersgemeenschap die studenten helpt om innovatieve startup-ideeën om te zetten in succesvolle bedrijven. Liesje Goldschmidt is één van de dragende krachten achter Erasmus Enterprise: "Ik wil startups een stapje verder brengen. En studenten hun eigen vaardigheden op het gebied van ondernemerschap laten ontdekken zodat ze een eigen bedrijf kunnen oprichten."

Rik Roosenstein van Teachbuddy.
Rik Roosenstein.

Gratis bijles voor alle scholieren

Rik Roosenstein (25) is zo’n jonge ondernemer in Rotterdam. Tijdens zijn studie aan Erasmus Universiteit Rotterdam gaf hij bijles. "Ik merkte dat ik vaak bij gezinnen thuiskwam die de bijles eigenlijk niet konden betalen. Daar wilde ik iets aan doen."

Samen met een studievriend richtte hij Teachbuddy op. Hoe werkt het? Een leerling heeft moeite met wiskunde, een andere leerling snapt alles. Via de app worden de leerlingen binnen dezelfde school aan elkaar gekoppeld en spreken ze af op school voor bijles. "Op deze manier willen we voor leerlingen in Nederland gratis bijles organiseren", vertelt Rik.

Teachbuddy bestaat drie jaar. Nu gebruiken vijftien scholen (vijf in Rotterdam) de app. "Leerlingen reageren enthousiast. Je geeft ze vertrouwen. Dat betaalt zich ook uit. Laatst startten we op een school in Vught met 2.000 leerlingen. Het is een Daltonschool. Daar heb je ‘vrije’ uren waarin leerlingen samen kunnen werken. Die uren worden nu gebruikt voor TeachBuddy. De docenten vertellen dat ze met kippenvel kijken hoe de leerlingen daar samenwerken. Je ziet dat leerlingen het snel oppakken."

De leerlingen die bijles geven krijgen een vrij uur, geld of een gratis broodje in de kantine. Elke school pakt dat anders aan.

"Erasmus Enterprise denkt altijd mee en helpt ons graag. Dat geeft energie"

Rik Roosenstein

Teachbuddy

Hoe helpt Erasmus Enterprise bij ondernemen?

Rik: "Toen wij startten met onze onderneming wist ik niet dat de universiteit ondersteuning had voor ondernemers. Pas na een jaar zijn we erin gerold bij Erasmus Enterprise. Daar heb je echt veel aan. Contact met andere ondernemers, contact met andere studenten die ondernemen. Erasmus Enterprise is een plek waar je als student een ‘community’ kan vinden over alles rond ondernemerschap."

Teachbuddy heeft nu zelfs een kantoor op de campus in het gebouw van Erasmus Enterprise: "Voor vragen lopen we gewoon naar het kantoor van Erasmus Enterprise boven ons. Ze denken altijd mee en helpen ons graag. Dat geeft energie. Vanuit de gemeenschap kom je ook in contact met investeerders. Ik ben erg enthousiast over Erasmus Enterprise."

Oplossingen voor de problemen van nu

De gemeente en universiteit zetten nu vol in op innovatie en ondernemerschap. Waarom eigenlijk? Goldschmidt: "We willen dat Rotterdam een plek is waar nieuwe bedrijven ontstaan en ook blijven. Door vanuit de universiteit en gemeente te investeren in ondernemerschap maken we de stad toekomstbestendig. We stimuleren jonge ondernemers om met oplossingen te komen voor de problemen van nu. Denk aan kansengelijkheid, energietransitie of milieu. Daar maken we ons als universiteit en gemeente hard voor. Jonge studenten met nieuwe ideeën zijn daarin echt nodig."

Portret van Liesje Goldschmidt buiten.
Liesje Goldschmidt.

Hoe ziet dat eruit in de praktijk?

Erasmus Enterprise organiseert met andere partners activiteiten om ondernemerschap te stimuleren. Via 'Talent for Transition' krijgen studenten de kans om naast hun verplichte vakken te leren over ondernemerschap.

"We nemen studenten mee naar BlueCity of RDM. Daar brengen we studenten van de universiteit en hogeschool samen. Ze gaan aan de slag met het verduurzamen van bedrijfsvoering, leren hoe je een eigen bedrijf start en sparren met ondernemers. De gemeente is enthousiast over dit programma", vertelt Goldschmidt.

Erasmus University Challenge & NL Startup Competitie

Erasmus Enterprise organiseert jaarlijks de Erasmus University Challenge & NL Startup Competitie. Allebei wedstrijden waarin jonge ondernemers leren om hun bedrijf op te zetten en verder uit te bouwen. Bij de University Challenge kunnen studenten hun idee pitchen en de Start-up competitie is voor jonge ondernemers die al een eigen bedrijf hebben.

Goldschmidt: "Deze jonge ondernemers krijgen een podium. Je leert om je idee te pitchen, maakt kennis met investeerders, coaching van andere ondernemers. Het doel is om je start-up te verbeteren en om investeringen binnen te halen of om te schalen. Uiteindelijk zorgen deze programma’s ervoor dat de jonge bedrijfjes kunnen doorgroeien en echt impact kunnen maken met hun werk. Vaak op gebieden die belangrijk zijn voor de stad."

"Het is heel leuk om jonge ondernemers als Rik te helpen. Dat is wat we als universiteit en stad willen"

Liesje Goldschmidt

Erasmus Enterprise

Wat kan er beter?

Natuurlijk kunnen er ook nog dingen beter in het samenbrengen van studenten en ondernemerschap. Rik heeft een aantal tips voor de universiteit: "Wij wisten pas een jaar na de start van het bestaan van Erasmus Enterprise. De bekendheid kan nog beter. Dat zie ik ook als een taak van de universiteit."

"Voor een student is het ook niet altijd makkelijk om te ondernemen. Tijdens mijn studie startte ik met Teachbuddy. Tijdens mijn master bij de Universiteit Leiden had ik aanwezigheidsplicht bij sommige vakken. Als ik dan vanuit Teachbuddy een gesprek bij een school had, moest ik dat verplaatsen. Voor topsporters zijn er vaak wel aparte regelingen, maar voor ondernemers niet. Ik weet niet hoe dat bij de Erasmus Universiteit is geregeld. Maar dat zijn kleine dingen waarmee je ondernemerschap kan stimuleren", vertelt Rik.

Aanpakken van Rotterdamse problemen

Liesje Goldschmidt van Erasmus Enterprise is trots op ondernemers als Rik die met Teachbuddy kansenongelijkheid is het onderwijs aanpakt. "Dit zijn de ondernemers die helpen om problemen op te lossen. Hij heeft ons programma doorlopen en zijn start-up groeit verder. Het is heel leuk om dit soort jonge ondernemers te helpen. Dat is wat we als universiteit en stad willen."

Op 11 december tekenden gemeente Rotterdam en Erasmus Universiteit Rotterdam de intentieverklaring om innovatie en ondernemerschap te stimuleren. Annelien Bredenoord, onze voorzitter van College van Bestuur, reageerde blij: "Het is een mooi moment om te markeren dat wij als universiteit de samenwerking met de gemeente Rotterdam intensiveren om ondernemerschap, innovatie en maatschappelijke impact te versterken in onze regio. En op Rotterdamse wijze, dus via concrete projecten in de stad die academische kennis omzetten naar praktische oplossingen voor het midden- en kleinbedrijf. Ik kijk uit naar wat onze medewerkers, studenten en alumni de komende tijd toevoegen aan de Rotterdamse impact."

Annelien Bredenoord en wethouder Simons tekenen overeenkomst op de campus.
Bredenoord en wethouder Simons tekenen intentieverklaring.
Erasmus Enterprise Productions
Meer informatie

Meer wetenschapsverhalen? Kijk op ons online magazine Erasmus Extra.

Meer over Erasmus Enterprise & Teachbuddy.
Nog vragen? Neem contact via news@eur.nl.

Gerelateerde content
Dit jaar deed een recordaantal van 74 teams mee, met een focus op logistiek, de energietransitie en het maken van maatschappelijke impact.
Winnaars Erasmus University Challenge 2023
Op 2 september is Erasmus Enterprise officieel geopend. Jonge student ondernemers kunnen nu maximaal profiteren van alle expertise op 1 locatie.
Wethouders Karremans bij Erasmus Enterprise

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen